Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, despre compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil: "Aceşti 50 de bani, la unii români se vor simţi mult"

Klaus Iohannis, despre compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil: "Aceşti 50 de bani, la unii români se vor simţi mult"

Președintele Klaus Iohannis a comentat măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă. "Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă", a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis, despre compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil: "Aceşti 50 de bani, la unii români se vor simţi mult"
de Iulia Gorgorin    |    23 Iun 2022   •   15:32

Klaus Iohannis a comentat anunţul făcut de Nicolae Ciucă.

Premierul a anunţat astăzi, că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni.

De asemenea, președintele a spus că reducerea accizelor la carburant nu se poate face din cauza legislației europene.

Klaus Iohannis: "Nu e posibil să scazi preţul direct la carburanţi"

"Reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna Guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel. Discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur, cele naţionale, să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte  mecanisme. În situaţia în care şi la noi, preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că tebuie să facă ceva, atât cât se poate.  Nu este posibil să plafonezi preţul direct, sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate. Am discutat ieri cu premierul această chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se fac. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă.

Și cred că la cei care, de exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii și la unii se simte chiar semnificativ. Deci, aici stăm acum și premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor", a declarat Klaus Iohannis, după reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest de la Bruxelles.

Nicolae Ciucă: "Am identificat o soluţie de compensare de 50 de bani la pompă" 

Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil din cauza situației internaționale. Astfel, valoarea ajutorului acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil şi se va aplica direct la pompă.

Premierul Nicolae Ciucă anunță, după ședința de Guvern, referitor la creșterea prețurilor la carburanți, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

Potrivit acestuia, măsura se aplică și în Spania și Franța.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort.

Mecanismul prin care se asigură stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil.

Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

"Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii, o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

Am spus că este o măsură care se aplică și în alte țări. Vorbim de Spania și Franța. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort.

Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil.

Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm. Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri", a declarat premierul.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close