Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Mă voi duce în Piața Universității să vorbesc cu oamenii. Fie anticipate, fie guvern de tehnocrați!

Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Mă voi duce în Piața Universității să vorbesc cu oamenii. Fie anticipate, fie guvern de tehnocrați!

Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Mă voi duce în Piața Universității să vorbesc cu oamenii. Fie anticipate, fie guvern de tehnocrați!
de S.T.    |    06 Noi 2015   •   16:03

"Mie întâlnirea mi s-a părut foarte bună, oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte care-mi sunt un real folos. Voi prelua o bună parte din aceste idei și le voi duce spre partidele politice. A fost evident în această discuție că așteptările sunt multiple și îndreptățite, dar am putut să constat că nu e nevoie de o simplă schimbare de guvern, ci de o schimbare în politica românească. Toți așteaptă politicieni noi care nu au avut de-a face cu corupția, care nu sunt urmăriți penal, care nu au avut afaceri dubioase. În cursul ultimei întâlniri am primit invitații să merg în piață. Voi merge, dar nu voi anunța ora, nici ziua, pentru că nu vreau să fac un spectacol media.

În discuțiile cu liderii politici, am constatat câteva lucruri îmbucurătoare: că e vorba de mai mult de o schimbare de guvern, că lumea așteaptă mai multă curățenie.

Nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru. E noutate. Nu a venit nimeni cu idei fixe, ci cu multă deschidere, cu soluții așteptate și dorite. Cu fiecare grup în parte am convenit câteva lucruri, pe care am vrut să le comunic public. O singură rundă de consultări nu e suficientă. Un nume nu este suficient. Ceea ce vrem să facem este să ne înțelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante, s-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta premierului politic, a unui premier tehnocrat. Concluzia mea din această primă rundă de consultări este că majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute de alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute de un guvern politic.

Aceste concluzii cât de simple sunt, sunt foarte importante. Indiferent în ce variantă vom merge mai departe, fie anticipate, fie guvern tehnocrat, partidele politice trebuie să se înțeleagă asupra unui program minimal: bugetele, școlile, spitalele.

Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și e posibil la finele săptămânii viitoare să vin cu o concluzie cu care să vin în fața publicului", a declarat Klaus Iohannis.

Declaraţia de presă a preşedintelui Klaus Iohannis a avut loc la finalul discuţiilor cu reprezentanţii societăţii civile.

Delegaţia a fost formată din 20 de membri ai societăţii civile, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii:.Sorin Ioniţă (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicuşor Dan ( Asociaţa Salvaţi Buucreştiul), Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta), Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România), Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România), Ştefan Dărăbuş (HHC România), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România), Dragoş Slavescu, medic, Octavian Berceanu.
   
"Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanşator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mişcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mişcarea cu care avem acum de a face este considerabil mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă", a declarat Iohannis, după ce i-a primit la Cotroceni pe membrii delegaţiei.

Tot vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close