Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow

Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 1-2 noiembrie 2021, la Summitul liderilor mondiali care va avea loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow, Scoția.

Klaus Iohannis participă la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    31 Oct 2021   •   15:34

Administrația prezidențială transmite că șeful statului va participa și la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic.

În cadrul COP26, Iohannis ca susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

”Declarația Președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice,” transmite Administrația prezidențială, printr-un comunicat.

Summitul COP26 va avea loc în perioada 31 octombrie–12 noiembrie, la Glasgow. Peste 120 de șefi de stat și guvern vor fi prezenți în cadrul reuniunii, care are un rol esențial în îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Se dorește luarea unui angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, dar și pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030. Totodată, este de așteptat ca finanțarea climatică, în vederea sprijinirii eforturilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice, să fie extinsă substanțial de către statele dezvoltate pentru cele în curs de dezvoltare.

Potrivit Administrației prezidențiale, ”cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării și inovării este esențială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi. De asemenea, soluțiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice. România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puțin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.” 

„România susține la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaționalizare a Acordului de la Paris și rămâne angajată în ceea ce privește implementarea acestuia. Contribuția fiecărei țări este esențială pentru consolidarea răspunsului global la amenințarea schimbărilor climatice și atingerea obiectivelor Acordului de la Paris”. 

×

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

SUA, despre atacurile cu drone din Rusia: "Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close