Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: A fost nevoie de moartea acelor tineri ca Guvernul Ponta să demisioneze

Klaus Iohannis: A fost nevoie de moartea acelor tineri ca Guvernul Ponta să demisioneze

Klaus Iohannis: A fost nevoie de moartea acelor tineri ca Guvernul Ponta să demisioneze
04 Noi 2015   •   16:18
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică. O politică curată, nouă, transparentă. De atunci am făcut mulți pași în direcția bună. Pași mai mici, desigur. În ultimele săptămâni lucrurile au luat o turnură care au dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident. Polițistul Bogdan Gigină care conducea o motocicletă într-o coloană oficială a murit. După zece zile a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul națiunii române. Oamenii care au fost inițial indignați, au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, au așteptat rezultate, au așteptat demisii din partea unor politicieni care au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea, să apară în clasa politică acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu, că nu pot face orice, că nu pot ignora voința poporului. Acel accident și tragedia de la Colectiv s-au produs fiindcă legi și norme de verificare, de impunerea legii nu au fost aplicate.

Aseară indignarea oamenilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Trebuie să recunoaștem, manifestanții au avut dreptate, au solicitat lucruri de bun simț, demisii, clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu.

Nu au fost incidente, încăierări. Oamenii au arătat ceea ce vor schimbarea. Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă se respectau legile, niciunul nu ar fi murit. Avem o situație nouă, un guvern demisionar, aștept ca premierul demisionar să-mi înainteze demisia, apoi voi lua legătura cu partidele parlamentare și voi avea consultări. Voi avea consultări cu partidele mâine. Vreau să finalizez prima rundă de consulturi în această săptămână. Vom avea un guvern interimar, vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când se cristalizează. Nu intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași și voi expune primele concluzii și opinia în ceea ce privește demersul ulterior.

Aceste schimbări sunt doar un pas în direcția schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii clasei politice românești spre o politică eficientă, transparentă, pragmatică. Mai e mult de făcut. O simplă schimbare a Guvernului nu schimbă problemele României, nici măcar pe acelea ale clasei politice. Eu sunt dispus să-mi asum aceste schimbări care vor duce spre o altfel de politică pentru România.

Apropo de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile. Este adevărat și demonstranții au făcut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Sunt solicitări de bun-simț. S-a vorbit de clădirile din București expuse la rism seism. Perfect adevărat. Despre situația spitalelor. Perfect adevărat. Oricine va fi în următorul guvern va trebuie să ia seama de aceste chestiuni și va trebui să vină cu soluții. E nevoie de consultări politice, iar politicienii vor trebui să se obișnuiască să-i asculte pe cei care i-au trimis acolo, pe cetățeni.



Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine miercuri, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.


Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului. 

Peste 25.000 de oameni au protestat seara trecută în Capitală. Oamenii au cerut demisii. Au cerut demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au cerut demisia Guvernului şi a Patriarhului. 

Protestatarii au mărşăluit prin centrul Bucureştiului mai bine de 7 ore.
 

×
Subiecte în articol: Demisie Victor Ponta Klaus Iohannis
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close