Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, după inundațiile dezastruoase: O parte din fondurile europene, direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice

Klaus Iohannis, după inundațiile dezastruoase: O parte din fondurile europene, direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație, la Palatul Cotroceni, referitoare la inundațiile care au afectat mai multe județe din țară în ultimele zile. Șeful de stat a transmis condoleanțe familiilor victimelor care și-au pierdut viața în urma inundațiilor și le-a transmis celor afectați că autoritățile fac tot posibilul să le vină în ajutor.

Klaus Iohannis, după inundațiile dezastruoase: O parte din fondurile europene, direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice
Sursa foto: Presidency
de Claudia Simion    |    24 Iun 2020   •   15:01

"A avut loc o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în multe gospodării. În plină criză sanitară provocată de coronavirus, avem o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posbil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. E tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate", a declarat Iohannis.

S-a ajuns în această situație din cauză că schimbările climatice au fost ignorate timp de ani de zile. Soluții există și vor fi puse în aplicare, ne asigură președintele. "Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se întâmplă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluții există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce se întâmplă acum este consecința amplificările schimbărilor climatice și a ignorării, timp de ani de zile, a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un timp foarte scurt".

O bună parte din fondurile europene va fi alocată proiectelor legate de combaterea schimbărilor climatice

Klaus Iohannis spune că nu e suficientă contruirea de câteva diguri pentru încetarea inundațiilor, ci că trebuie luate măsuri mult mai serioase. De asemenea, președintele a spus că o parte semnificativă a fondurilor europene de care va beneficia țara noastră va fi folosită pentru ca astfel de evenimente dramatice să nu mai aibă loc. 

"E imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare. Ar trebui să depășim mentalitatea că e suficient să mai construim câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor, cursirolor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar, 2021-2027, va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente".

Iohannis le recomandă tuturor cetățenilor să evite deplasările în zonele afectate de inundații, în această perioadă. "În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ca urmare a acestor inundații".

Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră la Palatul Cotroceni, de la ora 15 LIVE TEXT și VIDEO

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close