Antena 3 Actualitate Klaus Iohannis: În următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice privind legislația în domeniul securității

Klaus Iohannis: În următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice privind legislația în domeniul securității

de S.T.    |    31 Mar 2016   •   19:53
Klaus Iohannis: În următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice privind legislația în domeniul securității Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, în următoarele săptămâni, va avea consultări cu toate partidele cu privire la legislația în domeniul securității, punctând că este necesară și o dezbatere cu experți în domeniu, informează Agerpres.

„Dacă politicienii din țară așteaptă aceste consultări, înseamnă că au înțeles mesajul meu. Vreau să-i asigur pe toți că în următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice, vom aduna și experții care vin să propună câteva idei în domeniu și sper să reușim în cel mai scurt timp să începem un proces de modernizare și actualizare a întregii legislații”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că îl bucură „ecoul” din țară cu privire la modificarea legii securității.

„Sunt foarte bucuros că, după alocuțiunea pe care am ținut-o cu ocazia bilanțului SRI, politicienii au început să se mobilizeze. M-am referit atunci la legislația în domeniul securității naționale, în special la legislația specifică, de exemplu cea referitoare la cartelele prepay, la securitatea cibernetică și așa mai departe și am subliniat acolo că este foarte important să avem o legislație modernizată, actualizată și că acest lucru trebuie să se facă prin consens politic, fiindcă altfel legislația nu ar avea stabilitatea necesară”, a spus Iohannis.

Șeful statului a amintit că la bilanțul SRI a vorbit despre modificarea legislației deoarece i s-a părut foarte important să atragă atenția asupra nevoii modernizării acesteia.

„Nu a fost un apel pentru consultări imediate, ci a fost vorba de o conștientizare a politicienilor”, a arătat el.

Potrivit președintelui, legislația în domeniul securității este una specializată, de aceea nu este simplu să se găsească soluții în domeniul securității cibernetice și al cartelelor prepay fără să existe discuții cu experți în domeniu.

„Eu cred că aceste consultări sunt un pas important, fiindcă, până la urmă, Parlamentul, unde sunt partidele reprezentate, trebuie să voteze aceste legi, dar este la fel de importantă o consultare publică și cred că dacă se continuă în ritmul acesta de conștientizare, care mă bucură, atunci vom avea practic în același timp și consultări politice și o largă dezbatere în societate”, a spus șeful statului.

El a subliniat că cetățenii nu așteaptă doar o legislație care garantează securitatea, ci o legislație care le garantează securitatea, pe de o parte, și în aceeași măsură, cel puțin, le garantează drepturile și libertățile fundamentale.

Șeful statului se află începând de miercuri în SUA, unde va participa la Summitul securității nucleare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close