Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii: ”Ba există un proiect, ba nu. O harababură totală”

Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii: ”Ba există un proiect, ba nu. O harababură totală”

Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii: ”Ba există un proiect, ba nu. O harababură totală”
22 Mai 2018   •   16:05

Klaus Iohannis a susținut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. 

Iohannis declara aseară că nu va comenta demersul liderului PNL, Ludovic Orban, care a făcut plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, dar ca "nu e treaba procurorilor mutarea ambasadei la Ierusalim."

 

Președintele a vorbit despre două teme importante: fondurile europene și pensiile românilor.

”Două teme importante. Fonduri europene, prima temă și pensii, a doua temă. Despre fonduri europene vreau să se înteleagă că reprezintă o atenționare pentru Guvernul României. În perioada 2014-2020, noi dispunem teoretic de fonduri europene în valoare de 31,3 miliarde de euro. Din acești bani, până în momentul de față am folosit doar 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%. Aceste date sunt date oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene cât și informații de la Guvernul României. Fondurile europene se compun din două categorii mari: fondurile de coeziune, folosite pentru dezvoltare și fondurile care sunt folosite pentru a cofinanța agricultura și alte fonduri mai mici care nu le voi enunța astăzi. Noi putem să folosim 23 de miliarde de euro în ceea ce privește fondurile de coeziune. Acești bani ar trebui folosiți de România pentru a dezvolta această țară. Acum cineva ar putea spune că nu face nimic, că vom folosi banii. Asta ar însemana că existe proiecte, dar aflăm de la guvernanții noștri că vem doar pentru 40% din acești bani proiecte. Adică nici măcar pentru jumătate nu avem deja proiecte depuse. E foarte târziu.Guvernul trebuie să se preocupe mai intens de această chestiune. Sunt bani care trebuie folosiți pentru dezvoltarea României”, a declarat Iohannis.

A doua temă discutată de Președinte a fost Pilonul II de pensii.

”A doua temă. Pensii. Se discută de câteva zile despre Pilonul II de pensii. Până și cei de la PSD se contrazic între ei: ba se suspendă, ba nu, ba există un proiect, ba nu. O harababură totală. Lumea își pune întrebarea: de ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Ce urmăresc? Oare nu s-au înțeles între ei? Greu de crezut. Cred că Guvernul și PSD trebuie să răspundă clar și documentat la 2 întrebări: 

1. Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii? Clar, răspicat, cu argumente.
2. Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close