Antena 3 Actualitate Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu va fi niciun fel de amendă de la CEDO. Grațierea este doar o posibilă soluție”

Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu va fi niciun fel de amendă de la CEDO. Grațierea este doar o posibilă soluție”

24 Ian 2017   •   20:31
Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu va fi niciun fel de amendă de la CEDO. Grațierea este doar o posibilă soluție”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, de la Strasbourg, că a discutat cu președintele CEDO și cu președintele Comisiei de la Veneția pe tema condițiilor din penitenciarele din România, precum și proiectul privind grațierea, arătând că țara noastră nu va fi sancționată dacă va întocmi un ”pachet de măsuri care să satisfacă cerințele CEDO și ale Consiliului European”.

”Este evident că în contextul în care acasă se discută despre cele două proiecte, am discutat cu președintele CEDO, cu președintele Comisiei de la Veneția și cu secretarul general al Consiliului Europei; toată lumea mă întreabă ce se întâmplă la voi în țară (...) Sunt foarte mulțumit că am fost lămurit și pot la rândul meu să lămuresc câteva lucruri nu juridice”, a spus președintele.

”Grațierea este doar o posibilă soluție”

Klaus Iohannis a arătat că nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situaţia din închisorile din România, arătând că ”grațierea este doar o posibilă soluție”.

”Se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluții. Să găsim acasă un pachet de măsuri care să vină și să îmbunătățească situația din închisorile din România. În mod eronat, acasă s-a vehiculat că se cere grațierea. Grațierea este doar o posibilă soluție, o mică parte din întreg pachetul care trebuie elaborat la noi. O altă parte a soluiei ar putea să fie o procedură prin care deținuții se pot plânge la noi în România despre situația lor și pot găsi soluții sau măsuri compensatorii. Nici vorbă de presiuni din partea CEDO”, a spus Iohannis.

Iohannis, despre sancțiunile CEDO

”Pe partea de sancţiuni sau amenzi nu se pune aşa ceva în discuţie, nu va exista o sancţiune pentru România. Nu există aşa ceva, nu va fi niciun fel de amendă. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi cerinţele Consiliului European, toate dosarele pe acea speţă vor fi returnate României, care trebuie să le rezolve unitar. Dacă pachetul de măsuri nu rezolvă problema, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO şi ar fi lucrate individual”, a spus președintele.

”E posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune, de cele 80 milioane nici nu poate fi vorba. E un calcul pe colţul mesei, folosind informaţii de la o speţă din Italia. (...) Nu poate fi aplicat în România”, a mai spus președintele.

 

×
Subiecte în articol: Subiectiv Klaus Iohannis Iohannis

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close