Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, primit de Emmanuel Macron. Cei doi lideri semnează Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa

Klaus Iohannis, primit de Emmanuel Macron. Cei doi lideri semnează Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa

Klaus Iohannis, primit de Emmanuel Macron. Cei doi lideri semnează Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa
Sursa foto: foto- captură Antena 3
de Claudia Simion    |    27 Noi 2018   •   14:56

Preşedintele Klaus Iohannis semnează astăzi împreună cu preşedintele Emmanuel Macron o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa. Anunţul a fost făcut de Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii şefului statului cu reprezentanţii comunităţii de români din Franţa.

Klaus Iohannis a vorbit si despre rolul parteneriatului cu Franţa în cadrul celui de al doilea război mondial. De altfel, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor lansa oficial proiectul Sezonul Franţa-România, un proiect care va grupa 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic. 

Discursul lui Klaus Iohannis:

”Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea oficială a sezonului Franţa – România, în acest loc-simbol al modernității, Centrul Georges Pompidou.

Domnule Preşedinte, celebrăm împreună, aici, însăși istoria noastră comună și relația privilegiată dintre țările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi.

Le mulțumesc gazdelor noastre și felicit cele două echipe curatoriale, din Franța și România, care au organizat acest moment remarcabil și relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuși, unde se poate înțelege cel mai bine conexiunea dintre români și francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două națiuni l-au oferit umanității.

Sezonul România-Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri și aspirații, şi propune un proiect generos și incluziv, deschis ideilor în dialog.

Avem, în cele șase luni care urmează, un festival al memoriei care ne leagă, dar și un forum al creației contemporane, al inovației și antreprenoriatului și îi invit pe români și pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente.

Domnule Președinte, 

Doamnelor și domnilor,

Este imposibil de făcut abstracție de rolul pe care ideile iluminismului francez și influența directă a oamenilor politici și de stat ai Franței l-au avut în nașterea României unite moderne.

Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizația franceză și-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii românești, ca și asupra modului de viață și aspirațiilor noastre. Dar și, în egală măsură, influența extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franța - România și-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză.

Franța a influențat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franța nu a găsit o mai mare apropiere și compatibilitate așa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România și elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăți care, despărțindu-se de Orient, găsea în Franța inspirația și șansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influență.

Sezonul cultural Franța - România și-a propus să fie un elogiu adus acestei realități, provocând totodată generațiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificații dinamica schimburilor dintre cele două culturi, inclusiv printr-un discurs autentic, sincer și actual, de care avem nevoie în prezent și unii, și alții.

Ne dorim, așadar, să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franța și în România, de acum și până pe 14 iulie 2019.

Domnule Președinte,

Peste doar trei zile, România va sărbători Centenarul. Acum un secol, românii s-au unit în jurul unor valori umaniste universale și idealuri democratice larg răspândite de Franța în lumea occidentală. Prin trimișii ei în România, dintre care mulți au căzut la datorie, Franța s-a dovedit un aliat și un model.

Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu este întâmplător că ne regăsim azi în țara în care s-a produs recunoașterea internațională a Marii Uniri. A fost un ideal obținut prin sacrificiu și prin viziune, puse în slujba unității naționale, dar și în spiritul unei Europe a păcii.

Este, prin urmare, un privilegiu și un motiv de bucurie să împărtășim cu Franța angajamentul pentru un proiect în care, din nou, țările noastre se regăsesc înfrățite: Uniunea Europeană.

Peste numai o lună, România va prelua, pentru prima dată, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ne propunem ca în această perioadă România și Franța să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun. Sezonul va reafirma convingerea noastră în viabilitatea valorificării diversităților și într-un spirit şi printr-un viitor european comun.

Sloganul Revoluției Române din 1848, adaptat de studenții români de la Paris după cel al Revoluției Franceze, a fost „Dreptate și Frăție”. La 170 de ani de la acel moment, rememorăm această deviză, sublimată în patrimoniul nostru comun de valori şi angajamente.

Promovând dialogul cultural, nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor și a libertății, în detrimentul spectrului urii, intoleranței și populismului. Refuzând ferm diviziunile interne și ideologiile toxice, vom putea avea o Europă în care expresia libertății se regăsește nu doar în muzee, teatre și galerii, ci în societate.

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor,

Relația dintre România și Franța se remarcă în plan cultural prin felul specific în care tradițiile noastre sunt reconvertite în modernitate și împărtășite de creatori într-un discurs universal.

Sezonul va arăta că națiunile noastre au toate motivele să investească în cultură şi creativitate, să-și propună noi platforme ale dialogului cultural, pe care să-şi ridice viitorul lor european. Vă mulțumesc mult!”, a spus președintele Klaus Iohannis. 

×
Subiecte în articol: Iohannis Macron Franta Klaus Iohannis
Parteneri
Prețurile la schi în România, comparativ cu Bulgaria sau Austria
x close