Klaus Iohannis, anunţul despre redeschiderea şcolilor. Cele trei scenarii după care copiii se întorc în bănci

de Claudia Popovici    |    02 Feb 2021   •   17:09
Klaus Iohannis, anunţul despre redeschiderea şcolilor. Cele trei scenarii după care copiii se întorc în bănci

La trei luni distanţă de când toţi elevii au fost obligaţi să înveţe doar de acasă, din faţa calculatorului sau a telefonului, din cauza pandemiei de COVID-19, autorităţile au decis ca şcoala să reînceapă de luni, 8 februarie. Elevii se vor întoarce în bănci în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare localitate în parte.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi, 2 februarie, o întâlnire de evaluare a situaţiei pandemice cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, dar şi cu numeroşi specialişti în sănătate, printre care şi şeful DSU, Raed Arafat. În urma şedinţei, a fost luată decizia redeschiderii, pe 8 februarie, a şcolilor pentru elevii claselor I-IV, a celor de clasa a VIII-a şi a XII-a, precum şi pentru copiii de grădiniţă.

La finalul întrunirii, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o declaraţie de presă în care a vorbit despre măsurile adoptate. Iată principalele idei enunţate de şeful statului.

"Am început cu o analiză a contextului pandemic şi pot să vă spun câteva lucruri clare. Nu am scăpat de pandemie... Să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic.

Avem ceva mai puţine persoane la Terapie Intensivă, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital, în fiecare zi. Deci, cum spun experţii, trendul este descendent.  Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa. Ne-am uitat în jur, să vedem ce fac alţii. Putem să constatăm că marea majoritate a ţărilor UE deschid şcolile. Sunt foarte puţine, doar trei state care nu deschid şcolile. În unanimitate am decis:

Cele trei scenarii după care copiii vor merge la şcoală

Începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg la şcoală fizic. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate. Să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Pentru că ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure pentru toată lumea.

În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, în aşa numitul scenariu verde toţi copiii merg fizic la şcoală.

În localităţile cu mai multe cazuri, scenariul galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a-VIII-a, pentru că ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a.

În localităţile în scenariul roşu, merg fizic doar copiii la grădinţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala on-line. "

"Iar în localităţi unde incidenţa este mai mare, intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Pe scurt, grădiniţele şi clasele I-IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin în localităţile care intră în carantină. Acolo unde sunt puţine cazuri de COVID, toţi copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII şi XII, iar unde sunt multe cazuri, înainte să intre în carantină, merg doar cei mici, gradiniţe şi clasele I-IV.

Mai sunt detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu. Ce se face în acel caz. La câte cazuri de îmbolnăvire într-o şcoală se închide şcoala, ş.a.m.d. Toate aceste lucruri vor fi clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, care va fi pregătiti astăzi şi mâine.

În consecinţă, pregătiţi copiii pentru şcoală"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close