Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis solicită Guvernului să adopte o lege pentru Diaspora: „Umilințele la care au fost supuși românii pe 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată!”

Klaus Iohannis solicită Guvernului să adopte o lege pentru Diaspora: „Umilințele la care au fost supuși românii pe 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată!”

Klaus Iohannis solicită Guvernului să adopte o lege pentru Diaspora: „Umilințele la care au fost supuși românii pe 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată!”
Sursa foto: foto- presidency.ro
19 Iun 2019   •   15:00

Președintele României, Klaus Iohannis, cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege pentru a evita ca pe viitor să mai existe un incident asemnănător celui înregistrat la alegerile europarlamentare din 26 mai. Zeci de mii de persoane din Diaspora au stat ore întregi la cozi pentru a-și exprima opinia prin vot, dar nu au mai apucat să voteze. 

Declarațiile făcute de Iohannis la Cotroceni: 

„Umilințele la care au fost supuși românii pe 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale. Foarte mulți nu au apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită cu precădere în secțiile de vot din străinătate. Dreptul de vot, garantat de Constituție, e unul fundamental, câștigat cu multe sacrificii de români și avem obligația să asigurăm toate condițiile pentru a putea fi exercitat de toți cetățenii români. Votul ține de esența oricărui regim democratic și niciun cost nu e prea mare pentru a se găsi mecanisme funcționale care să permită oricărui român să-și exprime opțiunea. 

Indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate ale statului au obligația să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificați că au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri, inclusiv toate tipurile de referendum, cu posibilitatea elaborării unui cod electoral care să unifice și să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale. 

Imediat după incidentele înregistrate pe 26 mai,am anunțat un grup de lucru la nivelul Administrației Prezidențiale. Țin să mulțumesc tututor românilor din țară și din străinătate, care ne-au transmis propunerile lor pentru îmbunătățirea condițiilor de vot.

În urma dialogului consistent cu reprezentanți ai autorităților responsabile, precum și ai organizațiilor nonguvernamentale și experți în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toți cetățenii își pot exprima votul în condiții decente. 

În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit partidelor să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate. 

Dacă situația o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare. Acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României prevede în mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a dispune în legislație măsurile necesare asigurării, atât în țară, cât și în străinătate, a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români. 

Am transmis azi o scrisoare premierului României și președinților celor două Camere în care sunt prezentate detaliat soluțiile identificate care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală. Aceste măsuri vizează debirocratizarea procesului de votare în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului de secții de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri”, a declarat Iohannis. 

×
Subiecte în articol: Palatul Cotroceni Klaus Iohannis
Parteneri
DJ Lalla este tânăra găsită moartă pe plaja din Mamaia!
x close