Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Țările care doresc să adere la Zona euro şi Schengen trebuie să lucreze mai bine

Klaus Iohannis: Țările care doresc să adere la Zona euro şi Schengen trebuie să lucreze mai bine

Klaus Iohannis: Țările care doresc să adere la Zona euro şi Schengen trebuie să lucreze mai bine
Sursa foto: Foto captura video presidency.ro
09 Mar 2017   •   12:06

Președintele Klaus Iohannis a declarat, înaintea plecării la Consiliul European de la Bruxelles, că ţările care doresc să adere la euro şi Schengen trebuie să lucreze mai bine. 

"S-a vehiculat deja, în discuţia publică, că ţările care pot mai mult să facă mai mult. Şi în momentul de faţă avem dosare pe care se lucrează în acest fel. Ar fi foarte simplu de găsit două exemple: Zona Euro şi Zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea şi aşa este bine şi cei care încă n-au ajuns acolo trebuie să lucreze mai intens, mai bine, ca în final să ajungă tot acolo. Ceea ce este important nu este să închidem variante care pot fi începute de unii şi la care pot ajunge toţi. Important este să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv dacă Uniunea Europeană ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri şi altora nu. De fapt, asta ar însemna Europa cu două viteze şi acest lucru în niciun caz nu ni-l dorim. Este acea situaţie - constatăm că acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie să reprezinte faze intermediare, faze de tranziţie şi trebuie să reprezinte excepţiile, în niciun caz regula", a spus Iohannis.

Totodată, Iohannis a declarat că ”nu trebuie să facem confuzia între constatarea că acum ţările Uniunii se mişcă cu viteze diferite şi obiectivul spre care tindem”

”Trebuie să ne gândim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, şi atunci să construim conceptul nostru în aşa fel încât să tindem spre o Uniune puternică, nu spre o Uniune slabă", a adăugat Iohannis. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Schengen Klaus Iohannis
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close