Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Trebuie să redăm cetățenilor încrederea în sistemul de sănătate

Klaus Iohannis: Trebuie să redăm cetățenilor încrederea în sistemul de sănătate

Klaus Iohannis: Trebuie să redăm cetățenilor încrederea în sistemul de sănătate
Sursa foto: Foto: Facebook
03 Dec 2015   •   12:18

Românii trebuie să aibă acces garantat la serviciile medicale și la un act medical de calitate, printr-o finanțare adecvată și administrarea eficientă a resurselor în acest domeniu, a afirmat președintele Klaus Iohannis la evenimentul cu tema "Pacientul - centrul sistemului de sănătate", organizat la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

"Fără îndoială, sistemul sanitar are numeroase probleme — plecarea cadrelor medicale în străinătate, lipsa dotărilor și infrastructurii sanitare, management neperformant. Toate acestea se răsfrâng în mod direct asupra pacientului. Cred că este de datoria noastră să redăm cetățenilor încrederea în sistemul național de sănătate prin garantarea accesului real la serviciile medicale de care aceștia au nevoie și a calității actului medical, prin finanțarea adecvată și administrarea eficientă a resurselor în domeniu, prin redarea demnității profesionale personalului medical și stoparea exodului medicilor", a declarat Iohannis.

El a subliniat că nicio problemă din sistemul sanitar nu se poate rezolva în absența conștientizării că pacientul reprezintă parte din soluțiile preconizate.

"Înțelegerea acestui aspect este deosebit de importantă, insuficient asimilată de către decidenții din domeniu și, aș îndrăzni să spun, chiar de natură a schimba întreaga modalitate în care gândim sistemul. Asta înseamnă, cred eu, a pune pacientul în centrul sistemului, ca liant între actorii acestui sistem: medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurări de sănătate, farmaciști, autoritățile de reglementare a asistenței medicale", a mai afirmat șeful statului.

Iohannis a indicat că se dorește un sistem de sănătate care dovedește respect pentru nevoile și valorile pacientului, care furnizează informația corectă și completă, esențială pentru ca pacienții să ia decizii proprii legate de sănătatea lor.

"Un asemenea sistem trebuie să permită implicarea pacienților în definirea politicilor de sănătate și să asigure acces la servicii potrivite, sigure și de calitate", a adăugat șeful statului.

El a arătat că o reformă reală a sistemului sanitar nu se poate face fără consultarea pacienților.

"Din păcate, atunci când fac comparație cu restul statelor europene, românii se declară nemulțumiți de sistemul sanitar de la noi. Autoritățile publice din domeniu au elaborat, în decursul anilor, strategii și planuri ori au încercat să ia măsuri menite să conducă la ameliorarea sistemului. Din nefericire, ca și în cazul altor domenii, nu de teorie și de planuri am dus sau ducem lipsă, ci de conectare la realitate, de consecvență în aplicarea lor și în ducerea lor la îndeplinire. O reformare reală a sistemului nu se poate face cu ignorarea pacienților sau cu o consultare pur formală a asociațiilor de pacienți. Dimpotrivă, aceasta trebuie să pornească de la pacient, de la nevoi și așteptări și asta în mod transparent", a spus Iohannis.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, președintele Alianței pentru România, Cristian Hodoboc.

×
Subiecte în articol: Palatul Cotroceni
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close