Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, un nou atac la adresa Guvernului: „Astfel de abordări dăunează grav României”

Klaus Iohannis, un nou atac la adresa Guvernului: „Astfel de abordări dăunează grav României”

Klaus Iohannis, un nou atac la adresa Guvernului: „Astfel de abordări dăunează grav României”
17 Mai 2018   •   10:04

Klaus Iohannis a explicat ce anume s-a discutat la întâlnirea cu premierul Dăncilă și ce decizii s-au luat. Președintele României a mai spus că își menține opinia că Viorica Dăncilă ar trebui să demisioneze din funcția de premier.  

„Cred că trebuie să fie foarte clar.. noi facem parte cu adevărat din UE. Că reușim să gafăm din când în când e adevărat, dar vorbim de o integrare pe care ne-o dorim a fi tot mai solidă și cred că încolo ne îndreptăm”. 

În ceea ce privește o discuție cu premierul legată de mutarea Ambasadei, Iohannis a spus  că „această chestiune nu a fost discutată. Nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii. Nu au fost discuții nici măcar în particular, pe lângă întâlnire. Se va rezolva de la sine”. 

Cât despre intenția unei rezoluții pe care Consiliul European să o adopte privind mutarea ambasadelor, Iohannis a spus că „Nu s-a pus această problemă. Cred că noi avem o rezoluție care e destul de clară. Nu a simțit nimeni nevoia unei noi declarații pe această temă”. 

„Despre acordul cu Iranul s-a discutat. Se va merge pe linia păstrării acordului nuclear. Vom merge pe linia renegocierii. Se va discuta cu reprezentanții SUA, se va căuta o soluție, dar toate acestea fără a se face vreo presiune. Noi suntem parteneri și vrem să rămânem. Vrem să negociem astfel încât toate părțile să fie mulțumite”. 

Întrebat dacă s-au rezolvat diferențele de opinie între Președinție și Guvern, președintele a afirmat: ”Știți bine că am avut o discuție, am discutat pe aceste teme și concluziile au fost postate în comunicatele scrise”.

„România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă și acest lucru a fost bine înțeles de toată lumea”, a adăugat președintele României. 

Klaus Iohannis a argumentat din nou de ce a criticat decizia Guvernului de a pleca in Israel fără a-l consulta. „Sunt lucruri care ne privesc și e bine să fie discutate. Însă, aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști, nu în fața publicului global. Abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel fără să se consulte cu mine sau măcar cu specialiști pe politică externă. S-au găsit vorbind despre mutarea Ambasadei. Așa ceva nu se face. Pur și simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educație selectă. Astfel de abordări dăunează grav României”, a spus Iohannis. 

Cât despre afirmațiile lui Liviu Dragnea că ar fi trebuit să ceară un mandat și că niciodată nu îi anunță pe cei din Guvern și Parlament ce să pună în practică, șeful statului a declarat: „Voi evalua această chestiune, dar în privința informării ar fi bine să mai citească puțin legea și să se informeze de la sursa primară”.  

Întrebat dacă își menține opinia că premierul Dăncilă ar trebui să demisioneze, Klaus Iohannis a spus că „evident că da”. 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close