Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, vizită oficială în Emiratele Arabe Unite. Preşedintele a vizitat Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi

Klaus Iohannis, vizită oficială în Emiratele Arabe Unite. Preşedintele a vizitat Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi

Președintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 18-21 martie 2023 o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitația președintelui Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Emiratele Arabe Unite. Preşedintele a vizitat Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi
Sursa foto: Presidency.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2023   •   13:15

Update 13:15. Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat sâmbătă Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi, două simboluri ale culturii și istoriei naționale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizitarea celor două obiective face parte din programul oficial propus șefilor de stat aflați în vizită în Emiratele Arabe Unite.

Președintele României a semnat în cărțile de onoare deschise la cele două obiective.

Wahat Al Karama (în traducere „Oaza demnității”) este primul memorial de război construit în Emiratele Arabe Unite și se află în Parcul Memorial din Abu Dhabi. Monumentul, creat de artistul Idris Khan, este închinat tuturor eroilor emiratezi care au căzut în luptă pentru edificarea Emiratelor Arabe Unite. Memorialul a fost dezvelit cu ocazia Zilei Comemorative a Emiratelor Arabe Unite, pe 30 noiembrie 2016.

Monumentul este compus din trei structuri principale: memorialul, pavilionul de onoare (unde sunt înscrise numele tuturor eroilor neamului) și piața memorială.

Marea Moschee din Abu Dhabi, cunoscută și sub numele de Marea Moschee Sheikh Zayed Al Nahyan, este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite și a fost construită în perioada 1994-2007. Locul de înmormântare al primului Președinte al EAU, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, este situat lângă moschee. Combinând stilurile mameluc, otoman și fatimid, cu referințe indo-persane, designul minaretelor și al complexului architectural reprezintă întreaga lume islamică multifațetată. Curtea moscheii poate cuprinde peste 40.000 de credincioși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului reprezintă un obiectiv important al politicii externe a țării noastre, având în vedere tradiția solidă a relațiilor bilaterale, impactul evoluțiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor părți, dar și o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea în comun a unor proiecte sectoriale cu state din această regiune. Prioritatea acordată de România acestor relații se înscrie, de asemenea, în noile direcții de acțiune globală a Uniunii Europene, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului. Aceste direcții de acțiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicări comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordări strategice, document la elaborarea căruia România și-a adus propria contribuție activă. În acest context global, european și regional în evoluție, vizita oficială a Președintelui României în Emiratele Arabe Unite se înscrie în dinamica foarte bună a dialogului bilateral româno-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioadă, și reflectă soliditatea și complexitatea relației bilaterale. Emiratele Arabe Unite continuă să reprezinte unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al țării noastre din zona Golfului, România urmărind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat în toate domeniile de interes comun”, transmite Administrațuia Prezidențială.

Potrivit Președinției, obiectivele principale ale vizitei sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți, impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic și economic.

„Întrevederile prilejuite de vizită vor fixa orientările concrete pentru intensificarea activității Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va fi organizată în a doua parte a anului, la București. Acest format specific relațiilor România – Emiratele Arabe Unite se profilează în continuare ca fiind unul dintre principalele instrumente bilaterale de stimulare a cooperării economice și multisectoriale și reprezintă, totodată, o platformă utilă de dialog guvernamental și de afaceri”, se arată în comunicat.

Cu prilejul vizitei oficiale în Emiratele Arabe Unite, președintele României va avea întrevederi cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vice-președintele și prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Prima vizită la acest nivel din ultimii 20 de ani

Vizita oficială a Președintelui Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite este prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară în ultimii 20 de ani.

„Cu prilejul consultărilor oficiale, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Mohamed bin Zayed Al-Nahyan vor evalua posibilitățile concrete de a dinamiza și consolida aspectele sectoriale ale cooperării bilaterale, în domenii de importanță majoră pentru cele două state, respectiv economic, comercial, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură și securitate alimentară, educație, mediu, situații de urgență etc. Cooperarea pe linia combaterii schimbărilor climatice va fi un subiect aparte pe agenda discuțiilor, având în vedere prioritățile Președintelui României în acest domeniu și rolul Emiratelor Arabe Unite de gazdă a viitoarei Conferințe a Părților pe tema schimbărilor climatice (COP28). Cu prilejul vizitei vor fi semnate mai multe documente bilaterale de către miniștri români de resort și oficiali în domeniul energiei, domeniul securității cibernetice și al educației. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită va fi acordată subiectelor de interes comun, precum evoluțiile din Orientul Mijlociu, în special cele cu impact direct asupra securității în vecinătatea UE și a NATO”, adaugă Președinția.

De asemenea, președintele României va prezenta evoluțiile legate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, de consecințele regionale și globale ale acestuia și va promova acordarea unui sprijin susținut pentru Ucraina și Republica Moldova. Discuțiile vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda regională și internațională.

În cadrul vizitei, Iohannis va efectua o vizită la Masdar City, proiect care urmărește generarea de soluții moderne privind securitatea energetică, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă. Proiectul Masdar conține spații de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor de mediu și de investiții pentru comercializarea și implementarea acestora și găzduiește, totodată, un oraș ecologic care îmbină aceste domenii, permițând testarea ideilor inovatoare.

×
Subiecte în articol: emiratele arabe unite
Parteneri
Regina Madridului, românca de care ascultă o armată de interlopi
x close