Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis vizitează Ungaria | Viktor Orban, la Băile Tușnad: "N-am spus niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar fi românești"

Klaus Iohannis vizitează Ungaria | Viktor Orban, la Băile Tușnad: "N-am spus niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar fi românești"

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Ungaria.

Klaus Iohannis vizitează Ungaria | Viktor Orban, la Băile Tușnad: "N-am spus niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar fi românești"
de Vasile Marcu    |    22 Sep 2023   •   14:15

Vizita va avea loc în următoarele două săptămâni.

"Ultima vizită oficială a unui șef de stat român în această țară a avut loc înainte de 2010. Traian Băsescu a fost cel care a vizitat, atunci, Ungaria. Vedem acum că îi calcă pe urme, pe final de mandat, Klaus Iohannis.

Vizita lui Iohannis vine în contextul în care, în urmă cu două luni, premierul ungar Viktor Orban declara la Băile Tușnad că președintele român a fost invitat de mai multe ori la Budapesta, dar a refuzat de fiecare dată.

Acum, Iohannis dă curs invitației formulate de Katalin Novak, președinta Ungariei. Putem bănui că una dintre temele de discuție va fi aderarea României la Schengen, blocată în prezent de Austria. Prin declarațiile oficialilor de la Budapesta, Ungaria sprijină vocal intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.

Premierul ungar Viktor Orban a spus, în România, că MAE i-a transmis despre ce să nu vorbească

Pe de altă parte, premierul maghiar s-a făcut remarcat, tot la Băile Tușnad, anul acesta, prim mai multe declarații controversate, afirmând, atunci, că Ministerul român de Externe i-a transmis un document în care i-a indicat despre ce să nu vorbească", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

Ce spunea Viktor Orban la Băile Tușnad: "N-am afirmat niciodată că Transilvania și Ținutul Secuiesc ar fi românești"

"Ministerul (român) de Externe, care ține mai mult de Președinție, mi-a trimis un material și mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc și ce anume ar trebui, la modul absolut, să omit din discursul meu.

Să nu vorbesc de drepturile colective ale minorităților. Bine, nu voi vorbi despre asta, voi afirma doar că ele există și sunt drepturile maghiarilor care trăiesc aici.

Mi s-a cerut să nu vorbesc despre unități administrativ-teritoriale care nu există în România. Am spus 'Transilvania și Ținutul Secuiesc'. Dar nu am susținut niciodată că sunt unități teritoriale românești", a spus Viktor Orban în aplauzele și râsetele celor adunați astă-vară la Băile Tușnad.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close