Antena 3 Actualitate Kovesi, la ONU: „Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie”

Kovesi, la ONU: „Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie”

23 Mai 2018   •   20:14
Kovesi, la ONU: „Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie”

Laura Codruța Kovesi a spus la ONU că în România au existat tot felul de încercări de modificare a legislației anticorupție pentru „a limita instrumentele legislative”. 

"Investigaţiile noastre efectuate au fost primite cu speranţă şi încredere de societate. Dar în egală măsură rezultatele noastre au determinat o contrareacţie. Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi", a spus Kovesi la ONU.

Procurorul șef al DNA a mai spus că în ultimii cinci ani, instituția pe care o reprezintă a trimis în judecată 68 de oficiali de rang înalt, printre care se numără 14 miniștri și foști miniștri și 53 de membri ai Parlamentului. 

"Dintre aceştia, au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari. În aceeaşi perioadă, D.N.A. a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari. Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent", a completat Kovesi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close