Antena 3 CNN Actualitate Kovesi, după victoria la CEDO: "Remediul trebuie găsit de statul român"

Kovesi, după victoria la CEDO: "Remediul trebuie găsit de statul român"

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmă că simte hotărârea CEDO ca pe o victorie, însă nu una personală, ci "o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani". Actualul procuror-şef european menţionează că decizia nu poate să rămână fără efect, iar statul român trebuie să găsească remediul.

Kovesi, după victoria la CEDO: "Remediul trebuie găsit de statul român"
05 Mai 2020   •   21:43

"Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chestiune de principiu, care ţine de independenţa justiţiei, de independenţa procurorilor şi a judecătorilor. Simt că este o victorie, nu doar o victorie personală, este o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani", a declarat Laura Codruţa Kovesi, marţi, la Europa FM.

"Curtea Europeană mai reţine, pe lângă faptul că motivele nu au fost pertinente, reţine că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public cu privire la independenţa sistemului judiciar sau la modificări legislative", a spus Kovesi.

Potrivit acesteia, CEDO spune că "această revocare a fost o sancţiune severă, deosebit de severă (...), şi prin această îndepărtare prematură din funcţie a fost de fapt învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar".

Fosta şefă a DNA a menţionat că nu a cerut să fie repusă în funcţie, dar "remediul trebuie găsit de statul român".

"Dar această hotărâre nu poate să rămână fără efect, ceva trebuie să se întâmple. Statul român trebuie să ia măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată, CCR nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană, aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci CCR ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil, ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în faţa unui complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi", a susţinut Kovesi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

×
Subiecte în articol: Kovesi CCR CEDO
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close