Antena 3 CNN Actualitate La mulți ani, România! Parada Militară de 1 Decembrie s-a încheiat

La mulți ani, România! Parada Militară de 1 Decembrie s-a încheiat

La mulți ani, România! Parada Militară de 1 Decembrie s-a încheiat
01 Dec 2018   •   11:34

Update:  Parada Militară a luat sfârșit. Președintele României l-a felicitat pe comandantul Adrian Țonea. Klaus Iohannis a dat mâna cu românii prezenți la eveniment.

A fost cea mai mare paradă militară de până acum. 

Citește și: Primul tanc s-a stricat în drum spre defilare

Mii de militari români, dar şi din ţările aliate, au participat sâmbătă 1 Decembrie la parada de Ziua Naţională a României.

Update: Pe sub Arcul de Triumf au trecut militari din alte ţări, printre care albanezi, cehi, estonieni, bulgari, greci, turci şi canadieni. Militarii britanici au trecut pe sub Arcul de Triumf. Imediat apoi  a început defilarea detaşamentelor Armatei Române.

Citește și: Klaus Iohannis, baie de mulțime după Parada Militară

În premieră, la paradă participă un detaşament al unui liceu militar.

Update: La apariția mașinilor de Jandarmerie la Arcul de Triumf, s-au auzit huiduieli din partea publicului. 

Mai multe persoane au strigat 'Rușine', având și o pancartă pe care scria 'Rușine Jandarmeriei'. Unii dintre participanți s-au intors cu spatele si au ridicat mâinile.

Update: A început zona terestră a Paradei Militare. Este condusă și în acest an de Adrian Țonea. Bunicul domniei sale a fost pe câmpul de bătălie. Dragoș Dumitru Iacob este cel care îl urmează pe Adrian Țonea. Primul grup este cel de Humvee, care transportă lunetiști camuflați. 

Citește și: Cum a fost umilit Traian Băsescu, la Parada Militară

Sunt cinci vehicule de tip URO VAMTAC, apoi cinci transportoare blindate de tip Pirahna și ultimul detașament e format din trei derivate ale variantei Pirahna.

Update: În tribuna oficială sunt preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, miniştri, parlamentari, alţi oficiali.

Citește și:  Președintele PSD s-a răzgândit. Liviu Dragnea participă la Parada Militară

Parada este deschisă de aviația militară, cu elicopterele IAR 330 PUMA. Cu ocazia Summitului de la Bruxelles, aceste elicoptere s-au deplasat în zbor acolo.  În continuarea acestora au survolat elicopterele MAI.


Avionul C-139 Hercules a survolat peste Arcul de Triumf, avionul cu care generalul Berdilă a efectuat foarte multe misiuni în Afganistan.

Update: Președintele Klaus Iohannis a sosit, se intonează imnul României, iar parada de la Arcul de Triumf începe oficial. Urmează demonstrația forțelor aeriene și defilarea trupelor.

Update: Gabriel Leș, ministrul Apărării, a făcut declarații în exclusivitate pentru Antena 3, înainte de parada militară.

”La mulți ani România! La mulți ani români! Îmi place să spun că deși sărbătorim în fiecare an pe 1 decembrie Ziua Națională, anul astă vom sărbători Centenarul. Simt emoție multă și multă mândrie pentru țară și pentru militarii care au slujit această țară. Va fi una dintre cele mai frumoase parade pe care le-a avut Bucureștiul. Aproape toată tehnica este scoasă acum. Vom avea surprize plăcute și tehnică nouă. Vom vedea cât de puternică e România ca structură NATO și cât de respectată este”, a declarat Gabriel Leș.

Update:  La Bucureşti, manifestările de Ziua Naţională au început la ora 8.00, cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Știrea inițială: La mulţi ani România, la mulţi ani români! Sâmbătă sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918. 

Cu acest prilej, Antena 3 v-a pregatit pe tot parcursul zilei ediţii speciale cu zeci de transmisii live. 

Manifestările de Ziua Naţională încep la ora 8:00 , la Alba Iulia, cu o slujbă religioasă care va avea loc în Catedrala Ortodoxă a Încoronării. Va urma apoi marşul unirii. 

În Capitală, ziua va fi deschisă cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, în Parcul Carol I. 

Acolo vor fi trase 21 de salve de tun. Centenarul va fi marcat, apoi, de tradiţionala paradă militară din Capitală.  După cum ştiţi bine din anii trecuţi, parada se vede cel mai bine la Antena 3. 

Peste 4 mii de militari cu peste 200 de tancuri, blindate şi alte vehicule de luptă vor trece pe sub arcul de Triumf, începand cu ora 10:00. 

În aer vor zbura 50 de aeronave. La eveniment iau parte şi 500 de soldaţi străini din 21 de ţări.

 În Alba Iulia, capitala de suflet a României dar si orașul unde s-a înfăptuit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, parada militară începe de la ora 15:30. 

La eveniment vor participa peste 1.600 de soldaţi, 150 de vehicule şi 23 de avioane şi elicoptere. Potrivit organizatorilor, la Alba Iulia sunt așteptați aproape 100.000 de oameni.

La mulți ani, România! La mulți ani, romani! 

×
Subiecte în articol: centenar sarbatoare România Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close