Antena 3 CNN Actualitate Lansare cu scandal la Bookfest: Ion Iliescu, huiduit de trei tineri din grupul "Noii Golani" (VIDEO)

Lansare cu scandal la Bookfest: Ion Iliescu, huiduit de trei tineri din grupul "Noii Golani" (VIDEO)

Lansare cu scandal la Bookfest: Ion Iliescu, huiduit de trei tineri din grupul "Noii Golani"  (VIDEO)
10 Iun 2010   •   13:07

Incidente cu ocazia lansării cărţii lui Ion Iliescu la Bookfest. Trei tineri, membri ai organizaţiei "Noii Golani", l-au aşteptat pe fostul preşedinte al României cu afişe şi l-au huiduit. Cei trei au fost îndepărtaţi de forţele de ordine ale complexului Romexpo, unde se desfăşoară târgul de carte.

Afişele aduse de tineri conţineau o fotografie alb-negru cu Ion Iliescu, însoţită de mesajul "Căutat pentru furtul Revoluţiei din 1989, chemarea minerilor în iunie '90, instigare la violenţă împotriva studenţilor anticomunişti, ascunderea adevărului despre mineriade".

Ion Iliescu i-a acuzat pe cei trei scandalagii de huliganism şi le-a cerut să părăsească spaţiul în care se desfăşura evenimentul. Liderul grupului care protesta i-a reproşat fostului şef de stat că lansează cărţi despre istoria comunismului în România.

Totul s-a transformat în scurt timp într-un scandal. Ofiţerii SPP care asigurau paza fostului preşedinte au îndepărtat afişele aduse de tineri. Ulterior, cei trei au fost scoşi din sală de către forţele de ordine de la Romexpo. Liderul grupului, George Simion, a fost îndepărtat cu forţa.




În urma incidentului, George Simion a fost dus la Secţia 2 Poliţie, pentru tulburarea liniştii publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, citat de Mediafax. Tânărul ar putea primi o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei.

Membrii organizaţiei "Noii Golani" susţin că vor organiza şi un marş de protest care va porni de la Piaţa Universităţii şi va continua pe traseul spre reşedinţa fostului preşedinte Ion Iliescu.

Ion Iliescu se afla la Târgul de Carte Bookfest pentru a-şi lansa volumul "După 20 de ani. 1989 - an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională".


Iliescu: Cineva îi foloseşte ca masă de manevră

Ion Iliescu a catalogat incidentul drept unul "de neînţeles" şi "degradant". Fostul preşedinte susţine că tinerii nu acţionează pe cont propriu, ci sunt folosiţi de cineva într-un scop pe care nu îl poate înţelege.

"Apariţia unor asemenea oameni este degradantă pentru climatul în care ar trebui să se desfăşoare asemenea evenimente. (...) Cineva îi foloseşte ca masă de manevră, nu ştiu pentru ce. Sunt nişte diversiuni, dar de slabă speţă", a spus Ion Iliescu.

Incidente similare

Nu este pentru prima dată când fostul preşedinte este agresat verbal de tinerii din grupul "Noii Golani". În luna martie a anului trecut, când îşi aniversa ziua de naştere, Ion Iliescu a fost aşteptat în faţa sediului din strada Atena de mai mulţi tineri care purtau tricouri negre cu inscripţiile "Criminal" şi "Vinovat de crimă". Scandalagiii au fost văzuţi rapid de ofiţerii SPP, care au chemat jandarmeria.

Fostul şef de stat a mai avut probleme cu acest grup şi în decembrie 2008, la o ceremonie de comemorare a eroilor Revoluţiei.  Ion Iliescu a fost atacat atunci cu monede. Incidentele au avut loc la Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Capitală, în timpul manifestărilor dedicate celor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989. A doua zi, fostul preşedinte a fost atacat cu ouă de către un bătrân care susţinea că este un fost deţinut politic.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scandal lansare Ion Iliescu
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close