Antena 3 CNN Actualitate Laszlo Borbely: Nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii

Laszlo Borbely: Nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii

Laszlo Borbely: Nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii
Sursa foto: Foto: pilotmagazin.ro
de M.Z.    |    16 Mar 2012   •   16:33

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii şi trebuie insistat pe pregătirea proiectelor care să asigure resurse de apă, potrivit Agerpres.

"Zonele de sud şi sud-est a ţării sunt foarte secetoase şi fără apă (...) Am avut ani cu inundaţii, dar anul trecut a fost cu secetă, în partea a doua a anului. Am scăpat destul de ieftin, dar se pare că nici anul acesta nu va fi foarte bogat în precipitaţii, deci trebuie să ne pregătim şi să pregătim acele proiecte care vin în sprijinul acestei rezolvări a problemei secetei şi a lipsei resurselor de apă", a arătat Borbely.       
Ministrul Mediului a arătat că, din punctul de vedere al resurselor de apă, România nu stă foarte rău spre deosebire de alte state, însă aceste resurse trebuie gospodărite mai bine şi este nevoie de investiţii uriaşe.

"Deci avem resurse de apă, dar trebuie să ne gospodărim bine. Şi aici e vorba nu numai de apa potabilă, e vorba şi de lacuri de acumulare - aşa cum vedeţi la Răstoliţa (judeţul Mureş - n.r.). Când se termină barajul, atunci vor rezolva foarte multe probleme în ceea ce priveşte judeţul şi Târgu Mureş. Avem finalizată strategia privind prevenirea inundaţiilor până în 2035. Deci există o concepţie. Din păcate sunt foarte multe localităţi care au nevoie de aceste investiţii, deşi în ultimii ani totuşi din SAPARD, din alte surse au fost sume extraordinar de mari alocate. De exemplu, la POS Mediu vor fi alocate 3,6 miliarde de euro până în 2015. În perioada următoare probabil tot aşa cea mai importantă axă pentru care vom da cei mai mulţi bani va fi pentru apă", a subliniat ministrul.

Borbely a arătat că pe lângă programele europene trebuie alocaţi bani din Fondul de Mediu şi de la bugetul de stat, pentru ca România să ajungă la nivelul angajamentelor luate la nivelul Uniunii Europene.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close