Antena 3 CNN Actualitate Laszlo Borbely s-a alăturat, duminică, marşului secuilor, la care au participat peste 100.000 de oameni

Laszlo Borbely s-a alăturat, duminică, marşului secuilor, la care au participat peste 100.000 de oameni

Laszlo Borbely s-a alăturat, duminică, marşului secuilor, la care au participat peste 100.000 de oameni
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    27 Oct 2013   •   17:26

Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a participat, duminică, la marşul secuilor pentru autonomie, a declarat fostul ministru al Mediului, duminică, la Antena 3.

"Am mărşăluit cu foarte mulţi maghiari din zonă şi nu numai. Peste 100.000 de oameni am mărşăluit 50 de kilometri, oamenii s-au ţinut de mână şi am făcut acest lucru ca să arătăm că suntem solidari unii cu alţii", a spus vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, în ediţia de duminică a emisiunii Secvenţial, de la Antena 3.

Fostul ministru a precizat că protestul de duminică pentru autonomie a fost un miting autorizat, la care el a mărşăluit 3-4 kilometri.

"Marele marş al secuilor" s-a încheiat după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar preşedintele CNS, Izsak Balazs, a citit o proclamaţie.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".
Conform acestuia, secuii adunaţi în Ziua Libertăţii Secuieşti la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au adresat, în 10 martie, o petiţie Guvernului, în care cereau ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, dar nu au primit niciun răspuns.
"În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.
 
Totodată, semnatarii proclamaţiei cer Guvernul Ungariei "să pretindă" de la Guvernul României respectarea tratatului de bază dintre cele două state, "cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta". 
Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".
După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case.
 
 




×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close