Antena 3 CNN Actualitate Laura Codruța Kovesi, chemată din nou la comisia de anchetă. Șefa DNA riscă să fie reclamată la Parchet

Laura Codruța Kovesi, chemată din nou la comisia de anchetă. Șefa DNA riscă să fie reclamată la Parchet

Laura Codruța Kovesi, chemată din nou la comisia de anchetă. Șefa DNA riscă să fie reclamată la Parchet
06 Iul 2017   •   11:59

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a fost din nou chemată la comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Este a treia oară când Kovesi este chemată la comisie. Dacă nici de această dată nu va veni, este posibil ca şefa DNA să fie reclamată la Parchet.

Laura Codruţa Kovesi a refuzat până acum de două ori să vină în faţa comisiei parlamentare. Pe 8 iunie 2017, Kovesi îşi motiva decizia printr-o hotărâre a CSM potrivit căreia procurorii nu pot fi obligaţi să dea expicaţii în faţa unei comisii parlamentare.

După ce Curtea Costituţională a statuat că şefa DNA poate fi obligată să vină în faţa parlamentarilor, Kovesi a găsit o altă scuză să chiulească, mai exact faptul că nu ar deţine informaţii care să ducă la aflarea adevărului.

„La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că "procurorii nu pot fi citaţi si obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătoarească”. Având în vedere că nu am cunoştinţă despre aspecte de natură sa servească la aflarea adevarului în cauza care formeaza obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14,00, la şedinta Comisiei de anchetă”, se arăta în scrisoarea trimisă de Kovesi.

„A fost făcută propunerea către biroul comisiei ca luni să fie invitată doamna Codruţa Kovesi la audieri, biroul comisiei va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că, în baza principiului colaborării între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică, ce nu se află sub control parlamentar, sunt obligate să vină. De aceea cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie”, a declarat Oana Florea, șefa comisiei parlamentare privind alegerile din 2009.

În cazul în care Kovesi va refuza din nou invitația, Florea a ținut să precizeze: „Vom face ce spune legea și regulmentul. Vom înainta către șeful instituției, o plângere către Ministerul Justiției sau varianta domnului Pleșoianu (n.r. sesizarea organelor de urmărire pentru obstrucţionarea activităţii comisiei prin neprezentarea în mod repetat)”.

 

 

 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close