Antena 3 CNN Actualitate Laura Codruța Kovesi, reacție după raportul MCV. Lumea Justiției: Sistemul se aplaudă singur

Laura Codruța Kovesi, reacție după raportul MCV. Lumea Justiției: Sistemul se aplaudă singur

Laura Codruța Kovesi, reacție după raportul MCV. Lumea Justiției: Sistemul se aplaudă singur
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Ian 2016   •   20:50

Raportul Comisiei Europene (MCV), dat publicității miercuri, a fost comentat și de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Kövesi a transmis faptul că raportul MCV remarcă rezultatele „impresionante” în combaterea corupţiei la nivel înalt ce implică „politicieni de marcă şi funcţionari publici de rang înalt”, ceea ce evidenţiază atenţia acordată de către DNA identificării corupţiei la nivel local şi remarcă o consolidare a sprijinului public de care beneficiază DNA, reflectată de numărul tot mai mare de sesizări din partea populației şi de sondajele de opinie.

”Pe de alta parte insa, in raport se reia observatia consemnata si in raportul anterior, si anume ca raspunsurile Parlamentului la cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari (pentru a permite initierea de anchete sau aplicarea masurilor de arest preventiv), sunt lipsite de criterii obiective, neexistand o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri. In acest context, se noteaza ca, in anul 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari.
Trimiterea in judecata: Se consemneaza faptul ca, in cursul anului 2015, DNA a trimis in judecata peste 1.250 de inculpati, printre acestia numarandu-se prim-ministrul, fosti ministri, parlamentari, primari, presedinti ai Consiliilor judetene, judecatori, procurori si o gama larga de inalti functionari. De asemenea, se noteaza ca DNA si-a intensificat masurile intermediare de inghetare a averilor in aceste cazuri, cuantumul averilor inghetate fiind de 452 de milioane euro. Combaterea practicilor de coruptie in sistemul judiciar a reprezentat o prioritate pentru DNA si pentru autoritatile judiciare. Numarul de cazuri scoase la iveala a crescut in ultimii ani si sistemul judiciar a aratat din ce in ce mai mult ca doreste sa demonstreze ca are standarde inalte de integritate.”, se arată în comunicatul DNA.
Continuarea pe luju.ro.



×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi raport MCV
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close