Antena 3 CNN Actualitate S-a descoperit o legătură periculoasă între alcool și vaccinul COVID-19

S-a descoperit o legătură periculoasă între alcool și vaccinul COVID-19

S-a descoperit o legătură periculoasă între alcool și vaccinul care ar trebui să ne apere de SARS-CoV-2. Cei care vor să se vaccineze nu au voie să consume alcool înainte şi după această procedură. Specialiștii britanici au descoperit că băuturile alcoolice afectează grav sistemul imunitar, iar vaccinul nu ar mai avea același efect.

S-a descoperit o legătură periculoasă între alcool și vaccinul COVID-19
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    04 Ian 2021   •   20:30

Potrivit oamenilor de știință englezi, alcoolul afectează puternic sistemul imunitar, ducând la deteriorarea globulelor albe, inclusiv a limfocitelor, cele responsabile de dezvoltarea anticorpilor.  Doar trei pahare de Prosecco fac ca nivelurile de celule limfocitare din sânge să se reducă cu până la 50%.

„Trebuie să aveți un sistem imunitar ce funcționează perfect pentru a avea un răspuns bun la vaccin. Deci, dacă beți cu o seară înainte sau puțin după aceea, nu vă va ajuta”, a declarat imunologul Sheena Cruickshank, de la Universitatea din Manchester.

Limfocitele reprezintă, în mod normal, 15-40% din totalul de celulele sangvine albe. Ele ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor cauzate de virusuri sau ciuperci. De asemenea, ele coordonează activitățile altor celule în sistemul imunitar.

În plus, limfocitele luptă împotriva cancerului și se dezvoltă în celule producătoare de anticorpi care neutralizează efectul substanțelor străine în sânge. Limfocitele sunt unul dintre principalele tipuri de celule imune

Vaccinare împotriva COVID-19 în România, 4 ianuarie 2021. Au fost 10 reacții adverse minore

Mai puțin de 12.000 de vaccinuri au fost făcute luni, în ziua în care autoritățile anunțau că imunizarea va lua avânt. Au fost deschise noi centre, dar rezultatele nu sunt cele așteptate. România a folosit mai puțin de 10% din dozele primite, iar săptămâna aceasta așteptăm să mai vină încă 140.000 de vaccinuri.

Numărul de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore, la prima administrare este de 11.912, anunță CNCAV. De la debutul vaccinării anti-COVID-19 în România s-au vaccinat 25.508 cadre medicale.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 10 reacții adverse, comune și minore, între care una de tip local și nouă reacții generale .

În total au fost 47 de reacții adverse, de asemenea comune și minore, între care opt reacții locale cu durere la locul injectării și 39 de reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie).

Potrivit CNCAV, programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00.

.

×
Subiecte în articol: vaccin
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close