Antena 3 Actualitate Legea alăptării în public, adoptată de Parlament. Alina Gorghiu: „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică”

Legea alăptării în public, adoptată de Parlament. Alina Gorghiu: „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică”

de Andreea Ştefan    |    03 Iun 2021   •   18:01
Legea alăptării în public, adoptată de Parlament. Alina Gorghiu: „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică” Getty Images

Veste bună pentru mămici! Legea alăptării în public a fost adoptată, joi, de Camera Deputaților. Persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 100 și 2.000 de lei.

Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat, în toamna anului 2017, de către mai mulți parlamentari din PNL și USR.

Se consideră contravenții următoarele fapte:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

„Vești bune pentru mămici!!

Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind mamă de doi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional.

Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.

Numai prin legi sănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială”, a anunțat Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close