Antena 3 CNN Actualitate Se modifică legea pensiilor. Condițiile pentru a te pensiona mai devreme dacă ai locuit într-o zonă afectată de poluare

Se modifică legea pensiilor. Condițiile pentru a te pensiona mai devreme dacă ai locuit într-o zonă afectată de poluare

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Legii Pensiilor prin care se vrea extinderea listei cu zonele afectate de poluare. Românii care au trăit cel puțin 30 de ani în aceste zone se pot pensiona mai repede. Pentru a fi adoptată, legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților, for decizional.

Se modifică legea pensiilor. Condițiile pentru a te pensiona mai devreme dacă ai locuit într-o zonă afectată de poluare
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mar 2022   •   12:42

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat se pot pensiona cu doi ani mai devreme , fără a fi penalizați.

Localitățile prevăzute în proiectul de lege sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Tumu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Tâmăveni, Tumu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bisixiţa-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, 2 Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Domei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

„În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, conform expunerii de motive a proiectului.

 

×
Subiecte în articol: legea pensiilor pensie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close