Antena 3 CNN Actualitate Cum s-a modificat legea austerității, cu care guvernul vrea să acopere gaura bugetară de 20 de miliarde. Cine pierde cel mai mult

Cum s-a modificat legea austerității, cu care guvernul vrea să acopere gaura bugetară de 20 de miliarde. Cine pierde cel mai mult

Noile taxe și tăieri de cheltuieli discutate încă din iulie a acestui an au ca scop acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei de la bugetul de stat.

Cum s-a modificat legea austerității, cu care guvernul vrea să acopere gaura bugetară de 20 de miliarde. Cine pierde cel mai mult
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Sep 2023   •   08:00

De trei luni, pachetul austerității a tot fost modificat, sub presiunile sociale și politico-electorale.

Antena 3 CNN a făcut o analiză a formei finale decise de guvern, din care reiese că Executivul a găsit zone din sectorul privat în care a decis că fiscalitatea poate crește.

Taxa pe valoare adăugată pentru evenimente artistice precum concertele şi festivalurile crește de la 5 la 9%.

Marile companii și microîntreprinderile, taxate suplimentar

Aici a avut loc un compromis, după ce ministrul Finanțelor a anunțat că TVA-ul în acest caz rămâne la 5%, iar premierul a susținut public, în repetate rânduri, că pentru evenimentele culturale TVA trebuie să crească la 19%.

Fiscalitatea pentru marile companii crește: acestea vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. Microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 de euro plătesc 3% impozit pe venit.

Pentru casele şi mașinile de lux ale românilor înstăriți a fost impusă o taxă de 0.3%.

Toți angajații vor plăti CASS, contribuțiile la sănătate. Bugetarii cu salariul mai mare de 8.000 lei net vor pierde voucherele de vacanță şi indemnizația de hrană, iar funcția de şef de birou dispare.

IT-știi cu salarii peste 10 mii de lei plătesc impozit pe salariu.

Iniţial, Guvernul a decis să permită plata tichetelor de masa cu bani în mână, a revenit asupra deciziei. Tichetele de masa vor fi acordate ca pana acum sub forma de tichete sau pe carduri speciale.

Guvernul, milos cu primarii și Consiliile Județene în an preelectoral

De la 1 ianuarie, se reduce numărul secretarilor de stat, iar posturile neocupate vor fi tăiate.

Totuși, în an preelectoral, Guvernul a făcut mai multe concesii pentru primari şi președinți de Consilii Județene.

Astfel, nu vor mai fi limitate la 2.5% din venituri cheltuielile pe care aceștia le pot face pentru târguri, petreceri câmpenești sau activități sportive.

Tot pentru a veni in sprijinul liderilor locali din administrație, Guvernul nu va mai tăia toate posturile neocupate din primarii şi Consilii Județene, așa cum se întâmplă în administrația centrală, ci le va reduce cu 10%.

Responsabilii din guvern au mai hotărât că valorile pentru salariul minim și pentru salariile din construcții vor fi adoptate prin acte separate. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close