Antena 3 CNN Actualitate Legea din România, mânjită de corupţie, abuzuri şi violenţă. Un reportaj cutremurător despre "oamenii în uniformă"

Legea din România, mânjită de corupţie, abuzuri şi violenţă. Un reportaj cutremurător despre "oamenii în uniformă"

Legea din România, mânjită de corupţie, abuzuri şi violenţă. Un reportaj cutremurător despre "oamenii în uniformă"
de O.P.    |    15 Oct 2012   •   05:58
Cămătărie, dosare măsluite, corupţie, abuzuri, violenţă. Sună ca rechizitoriul unui infractor periculos, însă vorbim despre oameni în uniformă.

În România există zone în care poliţiştii stârnesc groaza printre cei pe care trebuie să-i protejeze. Şi de multe ori, în loc să fie sancţionaţi, primesc funcţii mai mari. O echipă a emisiunii În premieră a dezvăluit astfel de cazuri.

În sudul ţării, judeţe întregi sunt controlate de poliţişti influenţi care se îmbogăţesc din afaceri cu iz penal. Într-un sistem piramidal, poliţiştii mânjiţi nu sunt pedepsiţi pentru că în unele cazuri, sunt subalternii unor poliţişti la fel de corupţi.  




În judeţul Olt, hoţii de combustibil, sau de fier vechi au acţionat în ultimii ani nestingheriţi, ştiind că sunt protejaţi de oamenii legii. La Balş, un subcomisar sătul de neregulile din sistem, s-a autosuspendat din funcţie anul trecut şi a început să facă plângeri la minister încercând să semnaleze abuzurile comise de colegi de ai săi.

Şi totuşi, rezistă în funcţie şi uneori sunt promovaţi. Aşa s-a întâmplat şi cu şeful Poliţiei rurale din Balş, Gheorghe Barbu, despre care un fost coleg spune că obişnuia să braconeze.

Comisarul Barbu a negat însă spusele fostului coleg

Gheorghe Barbu a fost cercetat pentru abuz in serviciu în 2004, fiind acuzat că a bătut un tânăr în sediul poliţiei până când acesta a ajuns la spital în comă. Barbu n-a păţit însă nimic, iar câţiva ani mai târziu a fost numit şef de Poliţie. La scurt timp după un scandal în trafic, în care a refuzat să se supună alcooltestului la un control de rutină.

Scandalul s-a încheiat cu o mustrare simplă,iar Barbu a fost promovat.

În ultimii 3 ani, numai în zona Olteniei, peste 350 de poliţişti au fost cercetaţi de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Sute de alţi poliţişti au fost cercetaţi de DIICOT şi comisii de anchetă internă ale MAI.

Iar oamenii nu mai apelează la forţele de ordine de teamă să nu fie turnaţi la infractori, bătuţi sau persecutaţi.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close