Antena 3 CNN Actualitate Legea educaţiei, din nou la CCR: Opoziţia consideră proiectul viciat de neconstituţionalitate în ansamblu

Legea educaţiei, din nou la CCR: Opoziţia consideră proiectul viciat de neconstituţionalitate în ansamblu

Legea educaţiei, din nou la CCR: Opoziţia consideră proiectul viciat de neconstituţionalitate în ansamblu
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Dec 2010   •   17:51

Deputaţii liberali şi social-democraţi au sesizat din nou Curtea Constituţională pe marginea Legii educaţiei, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului.

Potrivit Mediafax, semnatarii consideră că Legea educaţiei este viciată de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acesteia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea răspunderii de către Guvern.

În sesizare, deputaţii invocă încălcarea dispoziţiilor articolului 1, alineatele 4 şi 5 din Constituţie, coroborate cu dispoziţiile articolului 61, alineat 1, şi ale articolului 114 din acelaşi act fundamental. Majoritatea articolelor se referă la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, la autonomia universitară, la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii afirmă că ar institui o naţionalizare

Deputaţii PNL şi PSD susţin că, prin angarea răspunderii Guvernului, a fost ocolită procedura de legiferare consacrată de Constituţie, în condiţiile în care un proiect similar se află în dezbatere la Senat.

"Nu există, prin urmare, nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare, cu referire la proiectul de lege în discuţie. (?) Noi, semnatarii acestei sesizări solicităm Curţii Constituţionale să constate că demersul Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru adoptarea aceleiaşi Legi a Educaţiei Naţionale este neconstituţional, deoarece Deciziile Curţii Constituţionale au putere obligatorie, inclusiv asupra Guvernului şi Parlamentului. De fapt, guvernul doreşte să se substituie în activitatea de legiferare a Parlamentului, fapt inadmisibil, văzând dispoziţiile art. 61 (1) din Constituţie", se arată în sesizare.

×
Subiecte în articol: CCR opozitie PNL PSD Legea Educaţiei sesizare
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close