Antena 3 CNN Actualitate Legea privind stocarea datelor informatice, neconstituţională

Legea privind stocarea datelor informatice, neconstituţională

Legea privind stocarea datelor informatice, neconstituţională
08 Oct 2009   •   18:16

Companiile de telefonie mobilă nu mai au voie să vă asculte convorbirile şi nici să vă citească mesajele trimise de pe telefoanele mobile pentru că legea care permitea acest lucru până acum este neconstituţională. Judecătorii au admis cererea făcută de Comisariatul pentru Scietate Civilă pentru că încalcă normele Constituţiei.

Legea 298 a fost una dintre cele mai controversate legi care au intrat în vigoare în acest an. Era practic legea prin care românii erau privaţi de orice fel de intimitate. Comisariatul pentru Societate Civilă a dat în judecată una dintre companiile de telefonie pentru ca aceasta să işi respecte clauzele contractuale ce privesc confidenţialitatea convorbirilor telefonice.

Operatorii de telefonie mobilă erau obligaţi să stocheze toate înregistrările convorbirilor, sms-urile, dar şi e-mail-urile trimise de pe telefoanele mobile pentru o perioadă de 6 luni. Timp suficient pentru cei de la Ministerul de Interne, de la Parchet, SRI sau SIE să le acceseze şi să ştie chiar şi ce am mâncat cu o seară înainte.

Iniţiatorii legii "Big Brother" spuneau că serviciile de informaţii româneşti vor folosi informaţiile ca să dejoace un eventual atac terorist. De astăzi, însă, toate înregistrările se vor face ilegal, iar informaţiile deja stocate vor fi şterse imediat.

Observator

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala lege
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close