Antena 3 CNN Actualitate Legile Educației au fost adoptate. Cele două proiecte de lege merg la promulgare la Klaus Iohannis

Legile Educației au fost adoptate. Cele două proiecte de lege merg la promulgare la Klaus Iohannis

Senatorii au adoptat astăzi cele două legi ale Educației. Unul dintre proiectele de lege face referire la legea învățământului preuniversitare și cel de-al doilea la legea învățământului superior.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   19:55

Update 20:42: Ligia Deca, după adoptarea Legilor Educaţiei: "Suntem într-un moment istoric"

„Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult așteptat de întreaga societate. Pachetul de legi ale educației, reprezintă un proiect cu un obiectiv ambițios, dar realizabil: un viitor mai bun pentru toți copiii și tinerii din România. Suntem într-un moment istoric. După 12 ani și multiple schimbări în societate – pandemia de COVID, schimbările tehnologice semnificative și evoluțiile geopolitice – a ajuns la votul final legea învățământului preuniversitar, menită să răspundă provocărilor existente și viitoare, pentru ca educația să redevină temelia unei societăți bazate pe valori", a transmis ministrul Educaţiei Ligia Deca.

Update 20:41. Nicolae Ciucă, apel la profesori să renunțe la grevă

"Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!

La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat.

Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional", a transmis Nicolae Ciucă. 

Legile Educației au fost adoptate. Cele două proiecte de lege merg la promulgare la Klaus Iohannis

Proiectul de lege privind legea învățământului preuniversitar a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru” și 28 de voturi „contra”.

De cealaltă parte proiectul de lege referitor la învățământul superior a fost adoptat cu 79 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. 

Împotriva celor două legi au votat senatorii AUR şi USR.

După vot, legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, Senatul fiind cameră decizională.

"După atâta timp avem în sfârșit cele două noi legi ale Educației. Ministerul Educației a fost alături de cadrele didactice. Am trimis grila de salarizare către Ministerul Muncii. Acum este o chestiune care nu mai ţine de ministerul Educaţiei.

Ne dorim cât mai repede să fie rezolvată grevă. Ieri au fost avansate niște propuneri care se concentrează pe susținere", a spus Ligia Deca, ministru Educaţiei. 

Legile Educaţiei au fost adoptate. Ce modificări importante au apărut

Sunt câteva modificări în ceea ce privește examenele naționale. Spre exemplu, Religia va fi introdusă ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. În ceea ce privește examenul de admitere la liceu se va mai da un examen separat pentru ocuparea a 60% din locurile de admitere în funcție de profilul liceului.

Citește și: "Lacătul pe şcoală! Grevă generală!" | Peste 150.000 de profesori participă la protest | Sindicaliștii au refuzat cei 1.000 de lei oferiţi de Guvern 

Nu în ultimul rând este de menționat faptul că s-a reintrodus în aceste legi ale Educației și posibilitatea exmatriculării elevilor în cazuri foarte grave.

Aceste modificări ar putea intra în vigoare începând din luna septembrie a acestui an.

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close