Antena 3 CNN Actualitate Leonard Orban: Nu e sută la sută sigur că România va intra în Schnegen în martie 2011

Leonard Orban: Nu e sută la sută sigur că România va intra în Schnegen în martie 2011

Leonard Orban: Nu e sută la sută sigur că România va intra în Schnegen în martie 2011
Sursa foto: Foto: Intact Images
12 Noi 2010   •   14:09

Intrarea României în Schengen ar putea fi întârziată chiar şi cu câţiva ani. Fostul comisar european şi actual consilier prezidenţial, Leonard Orban a declarat că nu este sigură intrarea României în Schengen în luna martie. Declaraţia lui Orban vine în ciuda asigurărilor date joi de preşedintele Traian Băsescu.

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban este de părere că, dacă România va fi amânată în luna martie a anului viitor, riscă de fapt să fie amânată cu câţiva ani.

"Nu este sută la sută sigur că România va adera în martie 2011. Nu e sigur nici măcar că va adera în 2011, pentru că formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dură, a zis că doreşte să amâne cel puţin, cel puţin până în vară, când Comisia Europeană va prezenta raportul în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi în funcţie de ce va scrie în acel raport", a declarat Orban, citat de RFI.

Temerile cu privire la posibilitatea ca România să nu intre în spaţiul Schengen au fost sporite de declaraţiiile făcute în ultimele zile de secreatrul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Oficialul francez a spus că vrea ca o decizie în acest sens să fie luată abia în vara anului viitor, nu în martie, cum ar fi trebuit.

Pierre Lellouche s-a alăturat poziţiei Olandei şi spune că amânarea este necesară pentru că ţara noastră are probleme cu supravegherea graniţelor exterioare ale Uniunii. Sunt vizate, spune oficialul francez, în special graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu crede că România are toate şansele să adere la Schengen la timp: "Franţa, Olanda, Germania nu s-au opus transmiterii către parlamentul european a documentelor pentru demararea procesului de integrare în spaţiul Schengen, aşa cum era planificat în aprilie".

România şi Bulgaria pot adera la Schengen numai în cazul unui aviz favorabil din partea tuturor statelor membre.

×
Subiecte în articol: leonard orban Schengen martie
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close