Antena 3 CNN Actualitate Lia Olguța Vasilescu, la ”Sinteza Zilei”. Ce s-a întâmplat cu adevărat la Cotroceni. ”Nu văd motivul pentru care am avut astăzi această discuție”

Lia Olguța Vasilescu, la ”Sinteza Zilei”. Ce s-a întâmplat cu adevărat la Cotroceni. ”Nu văd motivul pentru care am avut astăzi această discuție”

Lia Olguța Vasilescu, la ”Sinteza Zilei”. Ce s-a întâmplat cu adevărat la Cotroceni. ”Nu văd motivul pentru care am avut astăzi această discuție”
03 Apr 2018   •   21:23

Este război între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.

La Cotroceni a fost o întâlnire cu scântei, la care au participat premierul Viorica Dăncilă și Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Discuţiile s-au încheiat cu un comunicat de la Cotroceni, în care Administraţia Prezidenţială a susţinut că Iohannis le-a apostrofat pe cele două pentru modul în care au evoluat salariile românilor.

Lia Olguța Vasilescu vine în această seară la ”Sinteza Zilei” cu toate amănuntele.

De la 21.00, urmăriți în direct emisiunea realizată de Mihai Gâdea.

”Din punctul meu de vedere a fost o discuție cordială, constructivă. S-a discutat ce se întâmplă cu Legea salarizării, am prezentat mii de fluturași, după transferul contribuțiilor, de unde reieșea că salariile au crescut în sistemul bugetar, cu excepția celor cu venituri foarte mari, unde au fost scăderi” spune ministrul.

”Reacția este inexplicabilă. Doamna Dăncilă chiar a solicitat să se pună la dispoziția presei stenograma, să se vadă că nu are nicio legătură cu atitudinea din comunicatul respectiv. Nu reușesc să îmi închipui, dacă acel comunicat a fost redactat înainte sau să fi vrut pur și simplu să schimbe agenda publică”.

”Legea a produs efecte mai bine de opt luni, nu văd care era motivul pentru care astăzi să avem această discuție”.

”În 2016 vorbim de cheltuieli totale de salarizare de 58 de miliarde, în 2018 de 81 de miliarde, de la an la an au fost creșteri. La unii au fost majorări semnificative, la alții 15%, dar au fost și bugetari care aveau salariile mari și aici s-au înregistrat scăderi. Este un lucru pe care l-am asumat, nu văd de ce ar mai fi cineva surprins de lucrul acesta”

”Am explicat și ce înseamnă acestă creștere pe diferență, asta înseamnă și că legea este predictibilă și principiul egalizării. Este cea mai simplă lege din acest punct de vedere. România poate să crească, anual, cam cu 10 miliarde de lei salariile. De aceea am făcut creșterea etapizat” 

”S-a dat maximum din cât a putut bugetul României să suporte”

”Nu se poate spune că mințim, că nu au crescut salariile. Există dovezile. Nu sunt salarii mari sau salariile pe care ne-am fi dorit să fie, dar se va crește”

”Puterea de cumpărare a crescut. Cu 10 și 12% la pensionari și salariați. Este o creștere”

”Aș vrea să dau o replică. Doamna Turcan mi-a solicitat demisia, că e nenorocire în România. Nu mă miră tupeul doamnei, am văzut-o anul trecut când ne cerea să nu uităm să le dăm profesorilor câștigurile obținute în instanță. Să vedem de ce a trebuit să câștige în instanță. Nu pentru că cineva le-a tăiat 25%? S-a discutat și despre rata inflației, foarte des invocată, uitându-se faptul că anul trecut am avut inflație de 1,1%, că în 2010, când conduceau acești domni foarte inteligenție era de 8%. Am găsit un articol din 2010, se depășea ținta inflației asumată de BNR. Acum trebuie să și-o asume guvernul”

”I-am sugerat președintelui că poate nu ar fi rău să invite și conducerea BNR la discuții”

”BNR face un joc, nu îmi dau seama împotriva cui. Anul trecut a permis băncilor să scadă garanția pe care o aveau în România și este foarte clar că în loc să avem acuze ar trebui să ne bucurăm de sprijin. Nu poți să dai în Guvern, în condițiile în care s-au făcut eforturi uriașe să ții sub ținta de deficit. Sigur, este loc și de mai bine, dar doar cine este de rea-credință nu poate vedea eforturile pe care le face acest Guvern”

”Ce și-a asumat BNR acum opt ani, trebuie să își asume și acum”

”Președintele ne-a spus să nu mai facem modificări la Legea salarizării, că principiile sunt corecte”

”La ora actuală, contul mediu al unei persoane care a cotizat zece ani a ajuns la 5.757 de lei, în medie, la pilonul II. Foarte puțin”

”Salariile se primesc înainte de Paște. Cu pensiile abia s-a terminat ultima tranșă. Pentru unii, pensiile ar mai veni în 27 mai, ar fi o perioadă foarte, foarte lungă fără bani. Astăzi am auzit reproșul că s-au dat pensiile înainte în fiecare an, dar e adevărat că și Paștele a căzut în altă dată, ar fi fost dificil să facem la fel și anul acesta”

Despre protocoalele secrete

”Eu sper să se desecretizeze toate aceste protocoale. Au existat în toate ministerele. Toată lumea s-a transformat în informator”

”Am avut inclusiv urmărire prin GPS. Mă ascultau și în baie. Ca-n filme”

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Lia Olguţa Vasilescu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close