Antena 3 CNN Actualitate Liderii țărilor aliate, protejați la Summitul NATO de 12 sisteme Patriot | De ce este atât de importantă pentru România întâlnirea de la Vilnius

Liderii țărilor aliate, protejați la Summitul NATO de 12 sisteme Patriot | De ce este atât de importantă pentru România întâlnirea de la Vilnius

Liderii celor 31 de ţări aliate NATO se vor întâlni, marți, la Vilnius. Summit-ul are o importanţă crucială şi pentru România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2023   •   13:51

Țara noastră va cere întărirea prezenței militare la nivel de brigadă.

Vom avea pe teritoriu 1.500 militari NATO în Grupul de Luptă NATO, condus de Franța și peste 3.500 de soldați americani.

Antena 3 CNN va trata pe larg întreaga desfășurare a Summit-ului.

Analistul militar și realizatorul Antena 3 CNN, Radu Tudor, ne explică de ce acest summit este atât de important pentru țara noastră.

Citește și: NATO îşi va consolida apărarea, inclusiv în zona Mării Negre, şi vrea anvergură globală

"Summit-ul NATO de la Vilnius este extrem de important pentru România pentru că acolo s-au putea lua în discuție extinderea prezenței militare NATO pe întreg flancul estic.

Pe teritoriul României sunt în momentul e față peste 5.000 de militari NATO, aliați care apără teritoriul României.

Cea mai mare concentrare se află la Mihail Kogălniceanu, acolo unde 4.000 de militari americani, împreună cu tehnică grea contribuie la întărirea apărării și securității României.

Tot acolo sunt și principalele avioane pentru serviciul de poliție aeriană întărită realizată pe bază rotațională de mai mulți aliați.

La summit-ul de la Vilnius s-ar putea decide ca grupul de luptă al NATO care în momentul de față se apropie de 1.500 de militari, având ca națiune cadrul Franța, să ajungă și el până la 5.000 de militari.

10.000 de militari NATO pe teritoriul României înseamnă o dublare a efortului militar și de securitate pentru țara noastră în acest context dificil", a spus Radu Tudor, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: summit NATO summitul de la Vilnius
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close