Antena 3 CNN Actualitate Lista judeţelor în care a ajuns carnea de porc cancerigenă

Lista judeţelor în care a ajuns carnea de porc cancerigenă

Lista judeţelor în care a ajuns carnea de porc cancerigenă
11 Dec 2008   •   22:59

Carnea de porc din Irlanda, contaminată cu dioxină, o susbstanţă cancerigenă, a ajuns în 24 de judeţe din România.
Acestea sunt ARGEŞ, GORJ, VASLUI, ALBA, CLUJ, CARAŞ-SEVERIN, DÂMBOVIŢA, MARAMUREŞ, TIMIŞ, OLT, BISTRIŢA-NĂSĂUD, PRAHOVA, TELEORMAN, SUCEAVA, NEAMŢ, SIBIU, MEHEDINŢI, BIHOR, IALOMIŢA, VRANCEA, HUNEDOARA, SATU-MARE, BACĂU ŞI BRĂILA, dar şi în BUCUREŞTI.
Oficialii autorităţii sanitar veterinare au facut publice rezultatele verificărilor la unităţile de procesare privind carnea infectată cu dioxină care a ajuns în România.
Preşedintele ANSVA, Radu Roateş, a explicat, joi, măsurile care au fost luate în urma acestui incident.
Potrivit deciziei luate de forurile europene în domeniul alimentar, pizza şi alte produse alimentare care conţin peste 20% carne de porc de provenienţă irlandeză vor fi retrase de la comercializare şi distruse. La fel şi întreaga cantitate de carne de porc cu aceeaşi provenienţă importată după 1 septembrie.
Roateş a precizat că, din concluziile anchetei din Irlanda, reiese s-a folosit ulei mineral neautorizat pe piaţă.
Între timp, o cantitate de peste 800 de kilograme de carne de porc din Irlanda, care ar putea fi contaminată cu dioxină, a fost cumpărată de un procesator de carne din Sibiu. Aceasta a fost pus la vânzare sub formă de tobă şi caltaboşi.
Carnea a fost achiziţionată în urmă cu mai bine de o săptămână, în două tranşe, respectiv 226 kilograme şi 577 kilograme.
O tonă de carne de porc de provenienta irlandeza, contaminată cu dioxină, a ajuns şi în Targoviste. Inspectorii sanitar veterinari au descoperit-o înainte de a fi comercializată. Întreaga cantitate urmează să fie distrusă.
Oamenii se tem să mai cumpere carne de porc în această perioadă. Unii s-au reorientat şi cumpără carne de vită sau de pui.
Inspectorii sanitar veterinari spun ca se aşteaptă să mai apară în judeţ carne de porc infestată cu dioxină şi, pentru a preveni acest lucru, controalele vor fi intensificate.
Antena 3

×
Subiecte în articol: carne de porc Irlanda
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close