Antena 3 CNN Actualitate Litoralul românesc pe timp de pandemie. Stațiunile, mai scumpe decât litoralul bulgăresc

Litoralul românesc pe timp de pandemie. Stațiunile, mai scumpe decât litoralul bulgăresc

Tot mai multe state le impun restricții turiștilor romani, iar singurele soluții pentru petrecerea vacanțelor rămân muntele și litoralul romanesc. Patronii au simțit momentul și mulți au umflat nejustificat prețurile. Cetățeanul C va face de astăzi radiografia turismului românesc în vreme de pandemie.

Litoralul românesc pe timp de pandemie. Stațiunile, mai scumpe decât litoralul bulgăresc
Sursa foto: Pixabay
de Diana Ionescu    |    14 Iul 2020   •   14:40

Prima oprire: stațiunea Costinești, locul unde timpul parca a încremenit în loc. Cândva stațiunea tineretului, astăzi un bazar imens cu ieșire la Marea Neagra. 

DN 39 Constanța Mangalia - cea mai aglomerata sosea  din România în timpul sezonului estival. Din miile de turiști, sute se îndreaptă spre Costinești. Printre ei, astăzi, suntem și noi. Prima impresie nu este, însă, una plăcută. Intrarea este de un kitch inimaginabil. O vorba spune că ce începe prost, continuă și mai prost, iar asta este valabil și în Costinești.

Cândva stațiunea Tineretului, astăzi este doar o comună al cărei singur avantaj este poziționarea geografică lângă Mare

La fiecare terasă, centru de agrement sau butic cu suveniruri răsună alta melodie. Un fel de festival de muzica, dar fără artiști. De pe aleea de promenadă, ajungem pe plajă. Ne oprim lângă Obelisc ca să admiram mostre de artă urbană.... grafitti strâns de-a lungul anului pe simbolul Costineștiului. Nisipul plajei este loc de relaxare pentru turiști, dar și coș de gunoi pentru cei care sparg semințe în voie. Alții îl folosesc ca material de construcții. 

Plaja este plina de turiști. Nimeni însă pe șezlonguri. Închirierea unuia costa 35 de lei. Prea scump pentru turistul de Costinești, obișnuit să țină socoteala fiecărui leu. 

Litoralul românesc pe timp de pandemie. Stațiunile, mai scumpe ca litoralul bulgăresc

În Costinești, timpul parcă a stat în loc. De un deceniu, stațiunea este neschimbată. Investițiile sunt minime, însă oamenii continuă să vină aici în număr mare. Pe mulți, îi atrage epava navei Evanghelia, marea curată și amintirea a ceea ce a fost odată Stațiunea Tineretului. Cine vrea sa se simtă bine, uita de toate defectele, vizibile la tot pasul. 

Cazarea în Costinești se negociază la colț de stradă. O cameră pentru două sau trei persoane costă între 120 și 210 lei pe noapte. Cam singura cheltuială a turiștilor. În vreme de pandemie, cheltuielile sunt tăiate la maximum. Spre disperarea agenților comerciali, ajunși la disperare. 

Regulile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt respectate doar la terase, de frica amenzilor 

Distanțarea dintre oameni nu exista mai pe nicăieri. Nici pe aleile de promenada, nici pe plajă. În weekend, stațiunea se transforma în furnicar, mediul perfect de răspândire a coronavirusului. În timpul săptămânii, stațiunea e aproape pustie. 

 

×
Subiecte în articol: Cetățeanul C litoral Costinesti
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close