Antena 3 CNN Actualitate Liviu Dragnea: Consultanţii fiscali trebuie să-i ajute pe oameni, nu să-şi facă birouri

Liviu Dragnea: Consultanţii fiscali trebuie să-i ajute pe oameni, nu să-şi facă birouri

Liviu Dragnea: Consultanţii fiscali trebuie să-i ajute pe oameni, nu să-şi facă birouri
Sursa foto: Foto: Antena3
21 Apr 2017   •   22:31

Consultanţii fiscali vor fi selectaţi din structurile Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF vor fi plătiţi de stat, iar rolul acestora va fi să-i ajute pe oameni, nu să-şi facă nişte birouri unde să plătească lumea impozit, însă în primul an nu va fi nevoie de acest lucru, a declarat, vineri, la Focşani, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

"În primul an nu va fi nevoie de acest lucru (de consultanţi n.r). Consilierii fiscali vor fi plătiţi de stat, dar nu din bani în plus. Din funcţionarii care sunt acum în structurile Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF din judeţe şi localităţi se vor selecta aceşti consilieri fiscali. Ei sunt gândiţi să-i ajute pe oameni, nu să-şi facă nişte birouri unde să plătească oamenii impozit", a precizat Dragnea. 

Acesta susţine că prin introducerea impozitului global "oamenilor li se dă, nu li se ia", iar în perioada următoare toate aceste lucruri "vor fi explicitate la tablă". 

"Oamenilor li se dă, nu li se ia. Este vorba de tot sistemul nostru de deduceri fiscale care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi de care trebuie să beneficieze toţi românii, dar pentru asta este nevoie ca toate deducerile să fie globalizate, pentru că există riscul să nu beneficieze de anumite facilităţi care vor fi în vigoare din ianuarie anul viitor, pentru că acum nu există, din păcate, în România un sistem în care statul, Ministerul de Finanţe, să aibă toate informaţiile centralizate. Înlocuind de fapt cele două plafoane de impozitare, 16% care se aplică la salarii şi la alte tipuri de impozite şi 5% la dividende, cu 0% la dividende şi 10% la salarii, deci din start impozitele scad. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai puţin. La asta se adaugă nişte deduceri fiscale de care oamenii vor beneficia. Am auzit tot felul de comentarii că nu ştiu ce analiză făcută de nu ştiu care mare specialist se ajungea la concluzia că un om plăteşte pe o vacă impozit mai mult decât plăteşte unul pe o vilă. Aşa ceva nu există. Trebuie să ai foarte multă imaginaţie. Toate veniturile neimpozabile din agricultură şi zootehnie rămân aşa cum sunt acum: numărul de hectare în funcţie de culturi, număr de animale, în funcţie de specie, la acestea nu se umblă. Dar vor veni nişte impozite mai mici. Impozitele vor scădea, iar în perioada următoare vom explicita, la tablă, toate aceste lucruri", a spus Liviu Dragnea. 

El a adăugat că acest act normativ va aduce mai multă rigoare şi pentru cei care au proprietăţi sau venituri pe care acum nu le declară, însă "atunci probabil că o să le declare, pentru că vor dori să beneficieze de aceste facilităţi". 

Liviu Dragnea s-a arătat însă nemulţumit de faptul că ministrul Finanţelor a dat un draft al acestui proiect înainte de a fi finalizat. 

"Am ajuns în situaţia asta pentru că ministrul de Finanţe a dat un draft din acest act normativ care nu era finalizat la Asociaţia Oamenilor de Afaceri, fără să aibă o discuţie cu noi. Ceea ce nu se face", a subliniat liderul PSD. 

În urmă cu două zile, Ministerul Finanţelor a transmis un draft al proiectului Codului Economic, conform căruia cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri. 
 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea ANAF
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close