Antena 3 Actualitate Liviu Luca, audiat la DIICOT în cazul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom

Liviu Luca, audiat la DIICOT în cazul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom

25 Oct 2013   •   14:34
Liviu Luca, audiat la DIICOT în cazul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom
Sursa foto: Foto: Agerpres

Prim-vicepreşedintele CNSRL Frăţia, Liviu Luca, s-a prezentat, vineri, la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat, alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi alte nouă persoane, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la 12 milioane de euro, informează Mediafax.
   
Liviu Luca a venit la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) însoţit de avocat şi nu a dorit să facă declaraţii.
   
Vineri dimineaţă, liderul de sindicat a fost dus de poliţişti, în baza unui mandat de aducere, la DNA, în dosarul în care se fac cercetări privind Realitatea Media. Procurorii i-au adus la cunoştinţă că a fost pus sub învinuire în dosarul Realitatea Media, în care sunt cercetate 12 persoane, precum şi firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments şi Rovigo.

În august 2012, procurorii DIICOT au început cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi altor şapte persoane pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.
   
Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comănescu, Florin Radu Ciocănelea, Emil Nache şi Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA ( fosta SC Petrom Service SA) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, sunt cercetaţi în această cauză pentru iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
   
"În fapt, s-a reţinut că învinuiţii au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. - Petrom, în modalitatea însuşirii, pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părţi din activul patrimonial pe care-l deţinea, fapt realizat prin diminuarea participaţiei deţinute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acţiunile emise", potrivit procurorilor DIICOT.
   
În acest scop, membrii grupului infracţional ar fi folosit sume de bani aparţinând Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom şi ale membrilor acesteia. Patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom a fost prejudiciat astfel cu suma de aproximativ 12 milioane de euro.
   
Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnostopol şi Ioan Bohâlţeanu sunt acuzaţi şi într-un alt dosar, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.
  
Potrivit anchetatorilor, actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petromservice, a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
   
Probele obţinute în urma comisiei rogatorii internaţionale solicitate în dosarul fraudării Petromservice arată că cele 22 de companii offshore prin intermediul cărora s-au realizat achiziţiile de acţiuni şi fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan.
 
Potrivit probelor administrate în cauză, falimentarea controlată a Petromservice a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.
   
Totodată, falimentarea controlată a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close