Antena 3 CNN Actualitate Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. "S-au răsturnat câteva casete în râu, au fost recuperate până la ultima monedă"

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. "S-au răsturnat câteva casete în râu, au fost recuperate până la ultima monedă"

Există un loc în România unde au fost ascunse mai mult de 200 de tone de aur, iar nu mulţi sunt cei care ştiu această poveste.

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. "S-au răsturnat câteva casete în râu, au fost recuperate până la ultima monedă"
Sursa foto: bnr.ro
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2024   •   16:09

Locul din România unde peste 200 de tone de aur au fost ascunse, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este cunoscut de puţină lume.

La noi în ţară se află unicul Muzeu al Aurului din Europa. Cei care vizitează acest loc pot afla care e povestea salvării tezaurului de aur al României, în Al Doilea Război Mondial.

După Primul Război Mondial, tezaurul a ajuns la Moscova și nu a mai fost restituit. Astfel, în al Doilea Război Mondial, autoritățile au încercat să găsească o variantă mai sigură.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest fel, grota a devenit ascunzătoarea cea mai bună pentru aproximativ 200 de tone de aur. 

"La Moscova, a fost evacuat tezaurul de aur al ţării noastre, 91 de tone de aur, împreună cu obiecte de cult, de artă adunate din muzee şi din mănăstiri. 

Acel tezaur fiind expediat acolo nu a fost recuperat nici până în ziua de azi", a spus Alexandru Roibu, reprezentant BNR.

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur

În Al Doilea Război Mondial, s-a căutat, în primă fază, adăpostirea aurului în afara țării, însă Turcia și Elveția au refuzat, la momentul respectiv. 

Din cauza conflictului din Europa, Elveția nu a vrut să riște nici transportul, nici depozitarea aurului, din moment ce era o țară neutră.

După aceea, s-au luat în considerare posibile ascunzători din țara noastră. S-au analizat tuneluri, galerii de mine, apoi s-a ajuns la Tismana, în județul Gorj. Mai precis, aproape de Mănăstirea Tismana.

"Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreaptă suferise un incendiu. 

Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu", a povestit Alexandru Roibu.

Prin această scrisoare, a fost plănuită operațiunea strict secretă, numită Neptun, de a muta aurul la Tismana. Aurul a fost încărcat în dube și, timp de 15 zile, s-au făcut 75 de transporturi.

Tezaurul de aur a ajuns la mânăstire în siguranță, iar secretul a fost păstrat de toți călugării de acolo care au avut grijă să păzească aurul.

Tunelul a fost cimentat, pentru a nu exista suspiciuni în privința locului. Mai mult, pentru a camufla întreaga intrare, stânca de deasupra a fost cimentată.

Aurul a rămas în acest loc timp de trei ani. După aceea, atunci când pericolul s-a terminat, casetele cu aur au revenit în Capitală, în vagoane de tren. 

Din cauza faptului că era o iarnă foarte grea, s-au răsturnat mai multe casete pe drum.

"O iarnă foarte grea. S-au răsturnat câteva casete în râul Bistriţa, au fost recuperate până la ultima monedă", a mai spus Alexandru Roibu.

De marți până duminică, cei care vor să afle mai multe detalii pot vizita Muzeul Aurului de la Tismana. Intrarea la muzeu este gratuită, potrivit fanatik.ro.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close