Antena 3 Actualitate Locale A murit generalul Andrei Kemenici, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

A murit generalul Andrei Kemenici, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

de Alexandra Dima    |    12 Aug 2021   •   09:39
A murit generalul Andrei Kemenici, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Generalul Andrei Kemenici, comandatul garnizoanei militare din Târgoviște, unde au fost ținuți prizonieri, în decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceauşescu, a încetat din viață miercuri, 11 august, la vârsta de 85 de ani.

Informația despre deces a fost confirmată de către familia generalului, care a transmis un mesaj de condoleanțe.

„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad. A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte. Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învățat întotdeauna. Rămas bun! Să ne veghezi în continuare!”, au declarat membrii familiei.

La 22 decembrie 1989, Kemenici era ofiţer activ al Armatei Române şi avea gradul de colonel. Acesta era comandantul UM 01417, dar şi comandantul Garnizoanei Târgovişte, unde de la 22 decembrie, ora 18.30, şi până la 25 decembrie, ora 14.45, au fost ţinuţi sub pază soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu.

 

Generalul în rezervă Andrei Kemenici s-a născut pe 25 noiembrie 1936 la Bicaz, în judeţul Neamţ. A absolvit şcoala de ofiţeri de Antiaeriană de la Braşov, iar în decembrie 1989 era ofițer activ în cadrul Armatei Române, cu grad de colonel.

În anul 2015, Andrei Kemenici a devenit cetățean de onoare al municipiului Târgoviște.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 13 august, la ora 12.00, cu onoruri militare, a anunţat Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania - Sucursala Dambovita.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close