Antena 3 CNN Actualitate Locale Un cunoscut academician se retrage la Mănăstirea Văratec. Vasta sa colecţie de cărţi a donat-o Mitropoliei Moldovei

Un cunoscut academician se retrage la Mănăstirea Văratec. Vasta sa colecţie de cărţi a donat-o Mitropoliei Moldovei

Academicianul și istoricul Alexandru Zub, care va împlini anul acesta vârsta de 88 de ani, se retrage din viața publică, pentru a fi îngrijit la un centru al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de la Mănăstirea Văratec.

Un cunoscut academician se retrage la Mănăstirea Văratec. Vasta sa colecţie de cărţi a donat-o Mitropoliei Moldovei
de Alexandra Dima    |    23 Feb 2022   •   09:30

Ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, academicianul și istoricul Alexandru Zub, a decis să se retrage din viața publică, pentru a fi îngrijit la un centru al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de la Mănăstirea Văratec.

Alexandru Zub și-a donat întreaga sa colecție de volume și de manuscrise, operă proprie, fișe cu aprecieri personale, dar și cărți strânse de-a lungul anilor în posesia sa, către Biblioteca „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei.

„Tot ceea ce a acumulat academicianul de-a lungul anilor, întreg fondul de carte și de manuscrise, nu doar lucrări tipărite, ci și foarte multe fișe foarte valoroase pe care le are domnia sa, au fost donate către Biblioteca «Dumitru Stăniloae». Este o șansă pentru generațiile care vin de a avea acces la această comoară istorică și de a continua cercetarea distinsului nostru academician și istoric”, a precizat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit Ziarul de Iași.

Acesta a mai declarat că biblioteca va deschide o sală specială de lectură care va purta numele lui Alexandru Zub, dar și un centru de cercetare omonim, care va găzdui și analiza întreaga colecție.

„A existat dorința sa de a se retrage și de a fi îngrijit, și noi cu toată dragostea și inima am dorit să îl găzduim la așezământul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe și suferințe în timpul comunismului”, a mai completat preotul Constantin Sturzu.

 

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Zub manastirea varatec
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close