Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi bărbaţi din Alba au găsit un depozit de bronzuri de peste 3.000 de ani

Doi bărbaţi din Alba au găsit un depozit de bronzuri de peste 3.000 de ani

Un depozit de bronzuri datând de acum 3.200 ani a fost scos la suprafață pe teritoriul comunei Hopârta, judeţul Alba, de doi pasionați de detecția de metale.

Doi bărbaţi din Alba au găsit un depozit de bronzuri de peste 3.000 de ani
Sursa foto: Kolozsvari Csaba/ youtube.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mar 2023   •   22:52

Depozitul de bronzuri de la Hopârta a fost descoperit la mijlocul lunii martie, în urma unei acțiuni de detecție.

Depozitul era compus din piese întregi și fragmentare, fiind descoperite 20 celturi (unul era fragmentar, permițând recompunerea parțială din cinci fragmente), 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmentară (au fost depuse două bucăți), un ciocan fragmentar și două fragmente din bronz.

Piesele descoperite în depozitul de la Hopârta pot fi datate în epoca târzie a bronzului, cândva în jurul anului 1200 î.Chr.

Citeşte şi: Un bărbat cu un detector de metale a găsit o bucată de aur care cântăreşte 2,6 kilograme. Cât valorează metalul preţios

Piesele care fac parte din depozitul de la Hopârta cântăresc peste 15 kilograme (necurățate și nerestaurate).

Depozitul de bronzuri vechi a intrat în patrimonul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, a anunţat, joi, instituţia muzeală.

Toate piesele descoperite vor trece printr-un proces de restaurare, digitizare și valorificare științifică, urmând a fi prezentate publicului larg în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. 

×
Subiecte în articol: Alba bronz bronz vechi
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close