Antena 3 CNN Actualitate Locale Anchetă la o grădiniţă din Iaşi. Mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au fost expuşi la raze ultraviolete

Anchetă la o grădiniţă din Iaşi. Mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au fost expuşi la raze ultraviolete

Anchetă la o grădiniţă din Iaşi, după ce mai mulţi copii au fost expuşi la lumina ultravioletă de la o lampă achiziţionată de părinţi în timpul pandemiei. Din primele verificări, lampa ar fi fost pornită accidental şi a funcţionat cel mult 30 de minute, în timp ce 25 de copii lucrau în clasă cu educatoarea.

Anchetă la o grădiniţă din Iaşi. Mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au fost expuşi la raze ultraviolete
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    06 Mai 2022   •   09:17

După somnul de prânz, o parte dintre copii au început să se simtă rău şi au fost dusi la doctor.

Incidentul s-a petrecut în cursul dimineţii de marţi la grădiniţa ieşeană. Mai mulţi copii de la grupa mijlocie au început să aibă dureri de cap, mâncărimi şi usturimi în zona ochilor.

În urma verificărilor făcute s-a stabilit că acestea au fost provocate de expunerea la lumina ultravioletă. O îngrijitoare a descoperit lampa din clasă activată, în timp ce copiii erau la baie.

"Când s-au trezit după amiaza dupa somn, câţiva dintre ei cu ochişorii roşii. Dintr-o eroare umană s-a apăsat pe butonul lămpilor uv. Personalul a fost bine instruit, dar fiind o altă educatoare care suplinea un concediu medical , necunoscând despre ce este vorba, s-a intamplat ce s-a intamplat", a declarat Maria Oneaga, directoarea grădiniţei.

Câţiva copii au ajuns la medic, dar din fericire niciunul nu a fost internat, iar evoluţia lor este bună.

Cel puţin alţi 10 copii au fost consultaţi la Spitalul de Neurochirurgie şi la cabinete oftalmologice private, susţin părinţii.

Micuţilor li s-au recomandat îngrijiri şi repaos fără expunere la lumină puternică timp de câteva zile. După prezentarea rezultatelor verificării în Consiliul de Administraţie al unităţii se vor impune si sacţiuni.

Potrivit specialiştilor, expunerea la lumina ultravioletă peste anumite praguri poate avea efecte grave asupra organismului, mai ales în cazul copiilor.

 

×
Subiecte în articol: copii gradinita Iași ultraviolete lampa uv
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close