Antena 3 CNN Actualitate Locale Un angajat al unui lanț de supermarketuri a furat de peste 50 de ori din încasări. Metoda prin care a sustras aproape 300.000 de lei

Un angajat al unui lanț de supermarketuri a furat de peste 50 de ori din încasări. Metoda prin care a sustras aproape 300.000 de lei

Un angajat al unui cunoscut supermarket din Rovinari, județul Gorj, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru 50 de fapte de fraudă informatică. El a reușit să fure aproape 300.000 de lei din încasările magazinului pentru care lucra.

Un angajat al unui lanț de supermarketuri a furat de peste 50 de ori din încasări. Metoda prin care a sustras aproape 300.000 de lei
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    21 Aug 2023   •   14:50

În sentința de condamnare, pronunțată de Judecătoria Târgu-Jiu, se arată metoda inventată de angajatul lanțului de supermarketuri pentru a se fura din încasările magazinului în care lucra.

Potrivit datelor din dosar, în calitate de șef de secție (adjunct al șefului de magazin), bărbatul avea avea printre atribuții și decontarea casierilor, ceea ce presupune că, la ieșirea din tură, șeful de secție se deplasează la casier, îl deloghează de pe casa de marcat, ocazie cu care ridică încasările sub toate formele (numerar, card, tichete) existente în casa de marcat respectivă și se deplasează împreună în biroul șefului de secție.

Aici casierul întocmește un monetar în care menționează toate încasările existente fizic (numerar, tichete, card) asupra sa, obținute din comercializarea produselor. Valorile menționate de casier în monetar se introduc manual de șeful de secție în programul informatic de contabilitate care compară aceste date cu cele înregistrate de casa de marca fiscală decontată, rezultând un document intitulat IST – raportul de casier.

"Din actele de cercetare penală a rezultat faptul că inculpatul, pentru a putea sustrage sume de bani din gestiunea societăţii, modifica rapoartele de casier ( IST), în sensul că introducea un număr mai mare de tichete și scădea numerarul astfel încât valoarea IST- ului modificat să corespundă cu IST-ul inițial. Aşadar sumele rezultate din creșterea artificială a valorii tichetelor corelativ cu scăderea numerarului erau însușite de către inculpatul", se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, potrivit adevarul.ro.

Potrivit acuzării, până la închiderea unei zile lucrătoare, bărbatul trebuia să mai întocmească și documentul denumit Numărare Trezor, iar pentru că o zi lucrătoare nu se putea închide fără realizarea acestei operațiuni, dar și pentru că modificările efectuate pe rapoartele de casier (IST-uri) se regăseau reflectate pe documentul Numărare Trezor, bărbatul a modificat o parte semnificativă a înscrisurilor Numărare Trezor în care apăreau aceste diferențe astfel încât soldul din acte să corespundă cu cel faptic.

"De precizat este că inculpatul opera în acest fel deoarece cunoștea că eventualele diferențe de tichete nu erau monitorizate și analizate zilnic, întrucât acestea se predau fizic o dată pe săptămână, iar confirmarea de la furnizor privind numărul efectiv preluat și procesat era comunicat societății după aproximativ două săptămâni", se mai arată în rechizitoriul procurorilor gorjeni.

După ce a fost descoperită frauda, s-au făcut verificări, constantându-se că bărbatul a operat în perioada 5 ianuarie 2020 – 18 iunie 2020, reușind să fure peste aproximativ 300.000 de lei.

Trimis în judecată, bărbatul a recunoscut toate acuzațiile aduse, povestind cu lux de amănunte cum a procedat.

"Prin natura funcție pe care o dețineam am constatat că pot să iau din sumele de bani încasate de magazin din vânzarea produselor prin mărirea fictivă a valorii și numărului de tichete valorice cu care clienții achitau marfa. Acest lucru puteam să îl fac prin modificarea fictivă în plus a numărului și valorii diferitelor tipuri de tichete valorice după decontarea casierilor", a declarat bărbatul, care a arătat că este de acord să încheie cu lanțul de supermarketuri un acord de mediere pentru recuperarea prejudiciului.

×
Subiecte în articol: angajat supermarketuri incasari furat pagubă
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close