Antena 3 CNN Actualitate Locale Băile Felix şi 1 Mai, secate de forajele ilegale

Băile Felix şi 1 Mai, secate de forajele ilegale

Băile Felix şi 1 Mai, secate de forajele ilegale
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Dec 2015   •   09:49

Băile Felix sunt aproape distruse din cauza forajelor ilegale care secătuiesc izvoarele termale. Din cauza scăderii pînzei freatice din ultimii ani, celebrul lac cu nuferi, monument al naturii în care trăiau specii unice în lume, a devenit o baltă cu noroi. 

 
Într-o operaţiune fără precedent, autorităţile au adus elicopterele să survoleze zona şi să descopere exploatările ilegale. Specialiştii cred că, dacă nu se opresc furturile, staţiunea Băile Felix va rămîne în 15 ani fără apă termală.
 
Staţiunea Băile 1 Mai e în agonie de câţiva ani din cauza scăderii continue a nivelului şi temperaturii apei geotermale. Autorităţile cunosc situaţia şi ştiu că în zonă se fac exploatări ilegale masive. 
 
Situaţia a ajuns atât de critică încât Prefectura a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Interne şi în primăvară a fost trimis un elicopter dotat cu camere de termoviziune. Au fost depistate 8 puţuri ilegale, dar situaţia în ansamblu nu s-a schimbat. 
 
Două dintre puţurile ilegale se află pe domeniul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PDL Bihor, Ştefan Seremi, a precizat viceprimarul din Sînmartin. Seremi le-a declarat autorităţilor că moşia a trecut după divorţ în proprietatea fostei soţii şi nu ştie nimic de existenţa exploatărilor. 
 
Între timp, au fost acoperite cu ciment toate puţurile ilegale. 
 
Moartea staţiunii Băile 1 Mai va duce şi la dispariţia celei vecine, Băile Felix. 
 
Specialistii cred că în 15 ani statiunea Băile Felix va ramane fără apă termală în ritmul exploatărilor din prezent. Şi lacul cu nuferi de la Băile 1 Mai, declarat monument al naturii în 1931, riscă să dispară. Aşa zisa civilizaţie din zonă a distrus ce a creat natura în milioane de ani.
 

×
Subiecte în articol: 1 mai statiuni monument natura autorităţi
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close