Antena 3 CNN Actualitate Locale O barjă plină cu azot s-a scufundat în Dunăre | Biolog marin: "În cateva zile, acest îngrășământ va ajunge în Deltă și în zona litorală a Mării Neagre"

O barjă plină cu azot s-a scufundat în Dunăre | Biolog marin: "În cateva zile, acest îngrășământ va ajunge în Deltă și în zona litorală a Mării Neagre"

Pericol important pe Dunăre, după ce o navă germană s-a scufundat la granița dintre Serbia și Croația. Nava conținea o mie de tone de îngrășământ cu azot.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2024   •   22:28

Autoritățile române spun că suntem în afara pericolului, privind traseul Dunării în România. Totuși, un biolog marin ține să avertizeze asupra situației. 

"Având în vedere debitul, în cateva zile, acest îngrășământ va ajunge și în Deltă și, mai departe, în zona litorală a Mării Neagre.

Este o situație periculoasă. De ani de zile vorbim că fertilizanții din agricultură ajung în Dunăre și hrănesc excesiv etajele inferioare ale lanțurilor trofice și generează un dezechilibru, o înflorire. (...) Avem o dezvoltare dezechilibrată a ecosistemului.

Citește și: A fost identificată a opta victimă din incendiul de la Ferma Dacilor, după teste ADN

Este un risc ecologic major care se poate întinde pe perioada lungă de timp. E iarnă ,apele reci, dizolvarea de către plante este lentă și posibil să avem un efect îndelungat al acestora", a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin. 

×
Subiecte în articol: biolog marin barjă azot Dunare Adrian Bâlbă
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close