Antena 3 CNN Actualitate Locale O Biblie veche de 500 de ani a fost descoperită într-o biserică veche din Mediaş

O Biblie veche de 500 de ani a fost descoperită într-o biserică veche din Mediaş

O Biblie veche de 500 de ani, dar şi manuscrise şi cărţi tipărite în perioada medievală au fost descoperite în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş.

O Biblie veche de 500 de ani a fost descoperită într-o biserică veche din Mediaş
Sursa foto: Biblioteca Batthyaneum/Facebook
de Andrei Naiţă    |    17 Sep 2022   •   09:57

Istoricii spun că documentele au o valoare ştiinţifică extraordinară.

Totodată, aceştia se aşteaptă să găsească şi alte documente istorice, având în vedere că proiectul de cercetare a arhivei este în plină desfăşurare.

"Descoperirea a fost făcută în timpul unui proiect de cercetare derulat de o asociaţie din Mediaş.  Arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din oraşul transilvănean este una vastă, care cuprinde mii şi mii de volume de cărţi şi manuscrise.

Istoricii se aşteptatu să găsească în jur de 40 de exemplare de carte veche, dar când au început căutările, au scos la iveală nu mai puţin de 140 de volume, tipărite între anii 1470 şi 1600, dar şi o Biblie veche de cinci secole.

Cercetătorii au mai descoperit 60 de documente extrem de vechi, dar şi manuscrise şi notiţe din acele vremuri. Munca de cercetare abia de acum începe. Toate volumele vor fi inventariate şi apoi cercetate filă cu filă, pentru că pot oferi informaţii deosebit de importante despre istoria Mediaşului vechi, când s-a realizat tranziţia între Evul Mediu şi începutul modernităţii. Proiectul se va derula pe o perioadă de cel puţin doi ani şi este finanţat de Ministerul pentru Cultură şi Artă al Germaniei", a relatat Andrei Naiţă, corespondent Antena 3.

Dragi Prieteni, astăzi vrem să împărtășim cu voi bucuria unei rare și excepționale descoperiri! O echipă de...

Posted by Biblioteca Batthyaneum on Thursday, 15 September 2022

×
Subiecte în articol: Medias Biblie descoperire biserica
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close