x close

BNR: Coronavirusul poate contribui la reducerea inflației

11 Feb 2020   •   14:07
BNR: Coronavirusul poate contribui la reducerea inflației

Banca Națională a României a spus că printre factorii care pot contribui la reducerea inflației din acest an se numără și răspândirea coronavirusului. Acest lucru ar putea determina încetinirea economiei globale, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

"Nu avem date suplimentare, însă am hotărât să introducem această frază din două motive: pentru că am văzut cum a reacţionat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai ales ultima declaraţie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienţa noastră internaţională, astfel de luări de poziţie nu sunt întâmplătoare, negândite, sunt cântărite cuvintele. Ce a apărut acum o zi sau două în Marea Britanie este mai mult decât de luat în considerare. Astfel că am introdus acest element. Deocamdată este la capitolul "riscuri", mai degrabă "incertitudini". Dar tendinţa va fi să scadă creşterea economică în lume", a precizat guvernatorul.

Alţi factori precizați de BNR, care ar putea contribui la reducerea inflației: evoluţia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilităţi ale unor pieţe emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum şi conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed.

În schimb, liberalizarea pieţelor de energie şi gaze naturale ar putea duce la o inflaţie mai mare decât cea prognozată, la fel şi problemele de pe piaţa muncii, respectiv insuficienţa şi necorelarea ofertei de forţă de muncă cu cererea, conform Agerpres. 

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă. Pentru anul următor, banca centrală previzionează o inflaţie de 3,2%. 

Citeşte mai multe despre:

Banca Nationala a Romaniei Mugur Isarescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati