Antena 3 CNN Actualitate Locale Cât costă să stai cu cearșaful, pe o plajă privată din Mamaia. Șeful ANPC: "La banii ăștia, mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel"

Cât costă să stai cu cearșaful, pe o plajă privată din Mamaia. Șeful ANPC: "La banii ăștia, mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel"

Obiceiul de a merge cu cearșaful pe plajă nu mai este o noutate. Fie că nu își permit să plătească taxa pentru un șezlong, fie pentru că aceasta este plăcerea lor, turiștii sunt puși în dificultate atunci când nu au voie să își așeze lucrurile unde doresc.

Cât costă să stai cu cearșaful, pe o plajă privată din Mamaia. Șeful ANPC: "La banii ăștia, mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel"
Sursa foto: pexels.com/ ziare.com
de Alexandra Axinia    |    05 Iul 2023   •   10:47

Pentru a putea descuraja practica utilizării cearșafului pe plajă, administratorii de plaje de pe litoralul românesc au pus taxă pentru închirierea zonei unde turistul vrea să se așeze. 

Turiștii care merg la plajă, în Mamaia, nu se pot așeza nicăieri fără să plătească, asta pentru că trebuie să plătească, atât pentru un șezlong, cât și pentru o bucată de nisip unde să-ți așezi cearșaful de acasă. 

Pentru închirierea unui loc pentru cearșaf, cu mărime 1.4 x 2 metri, în fața șezlongurilor tariful este de 200 ron/zi sau 1500 euro/sezon.

Explicația complexului din Mamaia este următoarea: "Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii", se mai menționează în mesajul citat de ziare.com. 

Citește și: Țara din Europa unde şezlongul costă 20 de lei şi berea 6 lei

Autoritățile însă nu știu ce să facă. Toți administratorii sunt obligați să împartă plajele în porțiuni. Una pentru turiștii care vor să stea pe cearșaf şi una pentru șezlonguri.

30% din plaja pe care o administrează trebuie să rămână neocupată de șezlonguri, astfel încât doritorii să își poată întinde cearșaful sau prosopul în voie. Însă această porțiune de plajă este gratuită, aceștia neavând voie să perceapă vreo taxă pentru ea.  

"Dacă cearşaful este aşezat în zona plajei cu destinaţie comercială închirierii de şezlonguri cu siguranţă poate percepe tarif. E clar că vorbim de un tarif descurajator, mă gândesc că nimeni nu.... la banii ăștia mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel", a declarat Horia Constantinescu, şef ANPC.  

×
Subiecte în articol: taxa șezlong litoralul romanesc
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close